Letiště Praha se z miliardové ztráty loni vrátilo do zisku, k číslům z roku 2019 má ještě daleko

Letadlo TAP Air Portugal v Praze. Pramen: Letiště PrahaLetadlo TAP Air Portugal v Praze. Pramen: Letiště Praha

Pro letošek vedení letiště odhaduje počet cestujících na více než 13 milionů.

Letiště Praha uzavřelo loňský rok po předchozích covidových ztrátách kladným výsledkem hospodaření. Provozní zisk (EBITDA) činil 2,2 miliardy korun (v roce 2021 byl 191 milionů korun), čistý zisk za loňský rok je 283 milionů. Předloni firma prodělala téměř miliardu.

K číslům z předcovidového roku 2019 má však letiště stále daleko. Provozní zisk (EBITDA) tehdy činil 4,5 miliardy, čistý zisk 3 miliardy. Letiště tehdy odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících.

Do zisku letišti loni pomohl nárůst počtu cestujících. Zatímco v roce 2021 branami letiště prošlo 4,4 milionu cestujících, loni to bylo 10,7 milionu cestujících. „Hospodářské výsledky Letiště Praha jsou výborné i s ohledem na to, že Česká republika společně s Finskem, Velkou Británií a Irskem byla nejvíce dotčena dopady pandemie covid-19. Negativní roli v případě pražského letiště sehrál také dopad konfliktu na Ukrajině,“ píše se ve zprávě letiště.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury, jehož rezort je ve firmě Letiště Praha v pozici akcionáře, se letiště odrazilo od „covidového dna“. „Očekávám, že letos bude pokračovat v postupném návratu k dřívější vytíženosti a ziskům umožňujícím pokračovat v plánovaných investicích,“ uvedl Stanjura.

Letiště loni investovalo přes 1,1 miliardy korun. „Největšími projekty byly celková rekonstrukce Terminálu 3, pojezdových drah a výměna náhradních zdrojů pro hlavní vzletovou a přistávací dráhu,“ dodal předseda představenstva Jiří Pos.

K chystaným investicím patří především nová paralelní dráha, u které se termín výstavby stále posouvá. Vedení letiště aktuálně mluví o první polovině 30. let.

Letiště Václava Havla Praha bylo v průběhu roku 2022 spojeno přímou linkou se 147 destinacemi; spoje zajišťovalo 58 dopravců. Pro letošek vedení letiště odhaduje počet cestujících na více než 13 milionů.

Tagy letiště praha
2 komentáře