Letiště Praha překonalo hranici čtyř milionů pasažérů

Cestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaCestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště Praha

Rekordním byl pro letiště rok 2019, kdy jeho branami prošlo 17,8 milionu cestujících.

Letištěm Praha prošel v úterý v podvečer letošní čtyřmiliontý pasažér. Oznámil to na twitteru šéf letiště Jiří Pos. Statistika tak překonala jeho očekávání ze září. „Pro letošek budeme rádi, když dosáhneme 3,8 milionu,“ uvedl tehdy krátce po svém nástupu v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz.

Tři čtvrtiny z letošního počtu cestujících připadají na letní letový řád, tedy na období od 28. března do 30. října. Letiště během letní sezony odbavilo 3,09 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o 213 procent. Při porovnání s letní provozní sezónou 2019, která byla poslední před koronavirovou krizí, jde ale stále o propad o více než 70 procent.

Z celkem 51 dopravců měly na trhu hlavní podíl Smartwings, více než třetina všech odbavených cestujících využila služeb právě této letecké společnosti. Společností s druhým nejvyšším podílem přepravených cestujících byl irský Ryanair s 18 procenty, za ním následovaly letecké společnosti Lufthansa, KLM a České aerolinie. Nejvíce cestujících směřovalo do Amsterdamu, z dovolenkových destinací do Hurghady.

Během zimního letového řádu, který vstoupil v platnost v neděli 31. října, má letiště přímé spojení do 92 destinací, včetně exotických zemí jako je Keňa, Mexiko nebo Dominikánská republika. Pro srovnání, poslední předcovidový zimní letový řád z podzimu 2019 obsahoval 121 destinací.

Letiště podle Pose pracuje pro příští rok se třemi verzemi finančního plánu. Pesimistická varianta počítá s 3,6 milionu odbavených cestujících, neutrální s pěti miliony a optimistická s 8,6 milionu cestujících. Rekordním byl pro letiště rok 2019, kdy jeho branami prošlo 17,8 milionu cestujících.

Tagy letiště praha
62 komentářů