Letiště Brno hlásí 420 tisíc odbavených cestujících, prázdninové měsíce byly rekordní

Terminál brněnského letiště. Foto: Letiště BrnoTerminál brněnského letiště. Foto: Letiště Brno

Již příští rok čeká Brno významný nárůst charterového provozu, několik novinek spustí Čedok.

Brněnské letiště odbavilo od začátku roku na 420 tisíc cestujících, z toho přes 201 tisíc na dovolenkových letech během prázdninových měsíců, které tak pokoří ty z předcovidového roku 2019. Aktuálně je letošní letní sezóna zhruba na 89 % té z roku 2019. Uvedla to mluvčí LETIŠTĚ BRNO a.s. Lucie Mareš Heřmanská v tiskové zprávě.

„Odhadujeme, že bychom se měli na konci října, kdy oficiálně ukončujeme letní sezónu, dostat zhruba na číslo, které přesáhne 440 tisíc cestujících. Do konce roku předpokládáme, že budeme těsně pod číslem 460 tisíc odbavených pasažérů,“ dodala Heřmanská s tím, že v „předcovidovém“ roce 2019 bylo celkem odbaveno přes 543 tisíc pasažérů.

Cestující se mohli z Brna podívat do osmnácti letních destinací. V popředí jejich zájmu byly tradičně dovolené v Řecku, Bulharsku, Turecku, Egyptě nebo ve Španělsku. Slibná čísla podporuje i zájem o pravidelnou linku do Londýna, která do britské metropole běžně létá plně obsazená.

Již příští rok čeká brněnské letiště výrazný nárůst charterového provozu, především za přispění Čedoku. Cestovní kancelář bude na letišti využívat celé letadlo Smartwings, nabídne sedmnáct destinací, o sedm více než dosud. Příští léto Čedok nabídne spojení z Brna do egyptské Taby, na Fuerteventuru nebo do Kavaly. Úplnou novinkou v historii letiště bude i spojení do Albánie a na Madeiru.

Z pravidelných linek zůstane Brnu v zimě jen spojení Ryanairu na londýnské letiště Stansted. Až do poloviny března bude linka v provozu pětkrát týdně, následně přejde na každodenní provoz.

Tagy BRQ Letiště Brno
38 komentářů