Letecký nákup roku. Delta získá pětinu aerolinek LATAM, které skončí v alianci Oneworld

Transakcí s LATAM získá Delta Air Lines do své flotily i dalších 14 airbusů A350. Foto: AirbusTransakcí s LATAM získá Delta Air Lines do své flotily i dalších 14 airbusů A350. Foto: Airbus

Na trhu největších leteckých společností dojde k nevídaně velké transakci. Americká společnost Delta Air Lines vstoupí výrazně do největších jihoamerických aerolinek LATAM. Ta současně oznámila, že vystoupí z letecké aliance Oneworld.

Na trhu největších leteckých společností dojde k nevídaně velké transakci. Americká společnost Delta Air Lines vstoupí výrazně do největších jihoamerických aerolinek LATAM. Ta současně oznámila, že vystoupí z letecké aliance Oneworld.

Plán na koupi pětiny akcií LATAM oznámila Delta v tiskové zprávě. Na leteckém trhu vzbudila zpráva velké pozdvižení z více důvodů: Delta dosud vlastní 9 % akcií v brazilských aerolinkách Gol, s LATAM dosud spolupracují pro Deltu konkurenční American Airlines. Delta tak pokračuje ve velkých nákupech podílů v zahraničních aerolinkách.

Hodnota plánované transakce je 1,9 miliardy dolarů. LATAM jsou největší jihoamerické aerolinky, které vznikly v roce 2012 spojením chilských dopravců LAN a brazilských TAM. Cíl vstupu je jasný: posílit pozici na světovém trhu. „Aliance s Deltou posílí naši společnost a vylepší naši vedoucí pozici na trhu v Latinské Americe. Budeme mít nejlepší síť linek,“ řekl šéf LATAM Enrique Cueto Plaza.

Rozruch vzbudila transakce i z jiného důvodu. LATAM oznámil svůj konec v alianci Oneworld, v které je přitom jedním z největších hráčů. „Jsme zklamáni, ale budeme respektovat jejich rozhodnutí,“ uvedl Oneworld v prohlášení.

American Airlines, pro které je LATAM největším aliančním partnerem v Jižní Americe, se v tiskové zprávě snaží velikost transakce upozadit. Uvedly, že chilský nejvyšší soud letos v květnu zablokoval společný podnik mezi American Airlines a LATAM na lety mezi Chile a USA a že objem spolupráce mezi oběma dopravci není tak velký, aby největší leteckou společnost výpadek jihoamerického partnera zásadněji ovlivnil.

Součástí transakce je i dohoda o převzetí čtyř letadel A350 od LATAM do vlastnictví Delty, ta současně přebere i objednávku dalších deseti A350.

Delta v posledních dvou letech výrazně posiluje svoji přítomnost v zahraničních aerolinkách. Největší podíl má ve společnosti Virgin Atlantic, vlastní 49 % akcií, stejně jako v Aeromexico. Společnost má ale výrazné podíly i například ve skupině Air France – KLM a Korean Air. Šéf Delty Ed Bastian nedávno prohlásil, že letecké aliance jsou přežitek.

Transakce je zajímavá i z jiného pohledu: v LATAM drží desetinový podíl i další konkurent Delty: Qatar Airways. Proti aerolinkám z oblasti Perského zálivu američtí dopravci dlouhodobě bojují.

Tagy Delta Air Lines LATAM Latam Airlines Top
7 komentářů