Kvůli stavbě dálnice D4 se bude u Mirotic bourat most, hlavní tah se zavře

Bourání mostu u Mirotic v rámci stavby D4 (červen 2022). Pramen: Via SalisBourání mostu u Mirotic v rámci stavby D4 (červen 2022). Pramen: Via Salis

Je to v krátké době druhá mostní bouračka kvůli stavbě D4 u Mirotic, první most zbourali stavbaři rovněž za úplné uzavírky v červnu.

V rámci stavby dálnice D4 se bude v příštích dnech u městečka Mirotice na Písecku bourat most, který zde překlenuje hlavní severo-jižní tah I/4. Během bourání mostu bude hlavní silnice pod ním uzavřena, a to od úterních 6:00 do čtvrtečních 22:00.

Vozidla do 22 tun budou odkláněna na objížďku přes Mirotice, vozidla nad 22 tun budou směrována přes Písek, Záhoří, Oslov a Zvíkovské Podhradí. Most mezi Cerhonicemi a Miroticemi o kus dál dočasně nahradí provizorium, nový most by měl být dokončen za rok.

Je to v krátké době druhá mostní bouračka kvůli stavbě D4 u Mirotic, první most zbourali stavbaři rovněž za úplné uzavírky v červnu. Most na mimoúrovňové křižovatce u Mirotic převáděl silnici I/4 přes silnici druhé třídy.

V celém nově budovaném úseku D4 z Hájů do Mirotic počítají stavbaři se 40 přemostěními. Jedním z nich je i lávka pro pěší u Rtišovic, která poslouží jako cesta k autobusové zastávce. Jsou mezi nimi i ekodukty. Po zprovoznění nového úseku dálnice v roce 2024 bude takových přechodů a podchodů pro zvěř existovat dvacet. Mezi technicky zajímavé stavby na trase patří například estakáda přes Skalici u obce Nerestce. Více než 400 metrů dlouhá stavba překlene postupně silnici třetí třídy, polní cestu, údolí řeky Skalice a regionální železniční trať.

Dálnice se staví v rámci projektu PPP (Public Private Partnership), který realizuje sdružení Via Salis složené z francouzských firem VINCI Highways a Meridiam. Investice zahrnuje projektování, financování a stavbu 32 km dálnice D4 z Příbrami do Písku a modernizaci a údržbu dalších 16 kilometrů již zprovozněných navazujících úseků. Stavba bude podle smlouvy se státem hotova v prosinci 2024 a dalších 25 let bude konsorcium dálnici provozovat.

Tagy D4
12 komentářů