Kvůli drahému tankování doprava zdarma. Pelhřimov zrušil do poloviny roku jízdenky v MHD

Autobus Isuzu NovoLife v Pelhřimově. Foto: Icom TransportAutobus Isuzu NovoLife v Pelhřimově. Foto: Icom Transport

Město věří, že jízdné zdarma přivede do veřejné dopravy nové cestující.

Pelhřimovští radní se rozhodli v reakci na vysoké ceny pohonných hmot k na tuzemské poměry netradičnímu kroku. Až do 30. června zruší jízdné v městské hromadné dopravě. Město to uvedlo na svých stránkách.

„Chceme alespoň nějakým způsobem pomoci lidem, kterých se dotýká neúměrné zdražení pohonných hmot. Věříme, že MHD využijí i někteří lidé, kteří dojíždí pravidelně autem do zaměstnání,“ uvedl starosta Ladislav Med (ODS).

Pelhřimovská radnice si od rozhodnutí slibuje sociální přínos pro skupiny s nižšími příjmy. Zároveň však věří, že toto opatření bude mít příznivý vliv i na životní prostředí z důvodu částečného zklidnění dopravy ve městě.

Zpráva přichází v době, kdy řada jiných českých měst a krajů naopak zvažuje zdražení veřejné dopravy. V Pelhřimově provozuje MHD společnost Icom Transport. Jízdenka stojí 12 korun, měsíční 220 korun. Tržby tvoří zhruba pětinu nákladů na MHD, měsíčně zhruba sto tisíc korun. Ty nyní město dopravci doplatí.

Ke zlevnění se odhodlali objednatelé v jiných zemích, například Nový Zéland sníží cenu jízdenek ve veřejné dopravě od dubna o polovinu.

Tagy Pelhřimov
33 komentářů