Křižovatku dvou silnic I. tříd nahradí u České Lípy kruhový objezd

Křižovatka v Zahrádkách. Foto: Google Street ViewKřižovatka v Zahrádkách. Foto: Google Street View

Stavba křižovatky vyjde na 25 milionů korun, má už stavební povolení.

Ředitelství silnic a dálnic plánuje na příští rok přestavbu křižovatky silnic I/9 a I/15 na hlavním silničním tahu z České Lípy na Prahu u Zahrádek. Namísto ní vyroste kruhová křížovatka.

Investice v hodnotě zhruba 25 milionů korun již získala od Krajského úřadu Libereckého kraje stavební povolení, oznámil kraj v tiskové zprávě. Denně tu projede podle posledního sčítání dopravy kolem 11 tisíc aut.

Křižovatka bude mít průměr 40 metrů, navážou na ní úpravy jednotlivých větví silnic na Českou Lípu, Litoměřice a Mělník. Pro pěší dopravu je navržen na silnici I/9 osvětlený přechod pro chodce, od kterého povedou k autobusovým zastávkám chodníky. Součástí stavby jsou rovněž dvě oboustranné autobusové zastávky. První se nachází před motorestem Na Kovárně a druhá se nalézá na silnici I/15 v místě dnešní zastávky. „V současné době připravujeme výběrové řízení na zhotovitele abychom stavbu mohli zahájit na jaře roku 2021,“ uvedl Jan Wohlmuth, ředitel liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic ČR

„Je dobře, že tato křižovatka projde přestavbou. Je nebezpečná a auta, která najíždějí z vedlejší silnice, musejí často kvůli hustému provozu na hlavní dlouho čekat,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

11 tisíc aut denně

Denně projede křižovatkou až 11 tisíc vozidel, z toho tvoří přibližně čtvrtinu nákladní auta. Vzhledem k tomu, že silnice I/9 i silnice I/15 jsou součástí tras pro přepravu nadměrných nákladů, je navržen ve směru od Mělníka na Litoměřice deset metrů široký průjezdný koridor .

Ředitelství silnic a dálnic ČR připravuje i přestavbu křižovatky na silnici I/38 u obce Jestřebí na kruhový objezd. Na křižovatce, kde se spojují dvě silnice I. třídy a silnice III. třídy, se v kraji stává nejvíc nehod z důvodu nedání přednosti v jízdě. Přestavba se plánuje na rok 2023.

V budoucnu význam nové křižovatky v Zahrádkách poklesne: ŘSD chystá obchvat Zahrádek. Stavět se ale začne nejdříve v roce 2026. Ten by vyvedl dopravu směrem na Litoměřice zcela mimo obec.

Mapa kruhové křižovatky v Zahrádkách u České Lípy.

Mapa kruhové křižovatky v Zahrádkách u České Lípy.

Tagy I/15 I/9 Liberecký kraj Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Zahrádky u České Lípy
33 komentářů