Křižovatka Zdiby na D8 dostane přímý sjezd na Líbeznice, ŘSD vypsalo tendr

Silnice I/9 a mimoúrovňová křižovatka Zdiby s D8. Foto: PudisSilnice I/9 a mimoúrovňová křižovatka Zdiby s D8. Foto: Pudis

Na úpravu křižovatky má navázat i proměna silnice I/9.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začíná naplňovat plány na vylepšení křižovatky Zdiby na dálnici D8 u Prahy. Aktuálně zahájilo hledání firmy, která postaví nový přímý sjezd z dálnice na silnici I/9 ve směru na Líbeznice a Mělník. Předpokládaná cena je 50 milionů korun.

„Se zahájením stavby počítáme v tomto roce v závislosti na postupu výběrového řízení,“ uvedl mluvčí ŘSD Martin Buček. Stavba má trvat zhruba pět měsíců, řidiči by se tak nové větve měli dočkat ještě letos. Nová odbočovací spojka bude dvoupruhová a 390 metrů dlouhá.

Úprava křižovatky D8 Zdiby. Foto: ŘSD

Úprava křižovatky D8 Zdiby. Foto: ŘSD

V současné době je dálnice na silnici I/9 napojena vratnou větví a stykovou křižovatkou, kde je značně obtížné odbočit vlevo na Líbeznice. Tvoří se zde proto dlouhé kolony. Přesun provozu na novou odbočovací větev bude znamenat, že se řidiči mířící na Líbeznice této stykové křižovatce vyhnou.

Na úpravu křižovatky má navázat i proměna silnice I/9. V úseku od D8 až do začátku obchvatu Líbeznice plánuje ŘSD její rozšíření na takzvaný střídavý třípruh, tedy uspořádání 2+1. K tomu má dojít v letech 2026 až 2027. Zde se cena za více než dvoukilometrový úsek odhaduje na více než 300 milionů.

Tagy D8 D8 MÚK Zdiby
36 komentářů