Kralupy otevírají parkovací dům u nádraží, většinu zaplatila evropská dotace

Nový parkovací dům v Kralupech nad Vltavou. Foto: Kralupy nad VltavouNový parkovací dům v Kralupech nad Vltavou. Foto: Kralupy nad Vltavou

Město si od nového domu slibuje vyřešení problému s nedostatkem parkovacích míst.

Kralupy nad Vltavou otevřou od 14. února parkovací dům v blízkosti nádraží. Cena odstavení jednoho auta na den je 15 korun. Má sloužit zejména pro dojíždění lidí vlakem do Prahy. Nabídne 350 míst pro auta a 120 pro jízdní kola.

Parkovací dům vyrostl v Havlíčkově ulici u nádraží. „Počítáno je rovněž s nabíjecími stanicemi pro elektromobily a elektrokola,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Město si od domu slibuje, že skončí problém s nedostatkem parkovacích míst ve městě. „Už v minulých letech se nám podařilo vybudovat hned několik odstavných parkovišť. Dlouhodobě se však potýkáme s nárůstem vozidel, kterými se do Kralup dostávají lidé z okolí. Právě tyto řidiče bychom chtěli přimět k využívání parkovacího domu,“ uvedl kralupský starosta Marek Czechmann, jenž je zároveň přesvědčen o tom, že právě tento projekt by měl postupně eliminovat nárůst automobilů v přilehlých ulicích. Jednou z nich je kupříkladu ulice Havlíčkova, jež bývá obsazována vozidly takřka nepřetržitě.

Podle podmínek dotace nemá parkovací dům sloužit ke čtyřiadvacetihodinovému parkingu. Naopak návštěvníci centra města mohou ke krátkodobému parkování toto místo využívat. Kralupští radní nicméně v průběhu měsíce ledna schválili zavedení parkovacích karet, které umožní zájemcům využívat parkovací dům v delším časovém období. Za podmínky každodenního vyparkování.

Cena za parkování vyjde na 15 korun, půlroční karta na 1530 Kč. Zakázku získala za 113 milionů korun společnost Gemo, 90 % platí evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Nový parkovací dům v Kralupech nad Vltavou. Foto: Kralupy nad VltavouNový parkovací dům v Kralupech nad Vltavou. Foto: Kralupy nad Vltavou
Tagy Kralupy nad Vltavou P+R P+R parkoviště ve Středočeském kraji
15 komentářů