Královéhradecký dopravní podnik nasadí v březnu naostro nový odbavovací systém

Nová vozidla MHD Hradec Králové. Autor: DPMHKNová vozidla MHD Hradec Králové. Autor: DPMHK

Cestujícím začne sloužit aplikace pro nákup jízdenek i on-line sledování polohy vozidel.

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) se v březnu posune výrazně technologicky kupředu. Ve všech vozidlech uvede do provozu nový odbavovací systém, který mimo jiné umožní platby kartou. To starý systém zatím umožňoval jen v části trolejbusů.

Společně s novým odbavovacím systémem budou mít cestující také možnost sledovat on-line polohu vozidel a vidět jejich aktuální zpoždění, nakupovat jízdenky z aplikace a 19 zastávek v největších přestupních uzlech vybaví dopravní podnik digitálními elektronickými označníky s aktuálními informacemi o případném zpoždění spojů.

„Nepůjde jen o bezkontaktní bankovní karty, umíme to převést i do mobilního telefonu a do hodinek a s novým odbavovacím systémem budeme mít i vlastní aplikaci. Co se týče jízdného, zůstane zatím vše stejné,“ řekl při natáčení podcastu Cesty Zdopravy.cz ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.

S novým odbavovacím systémem dostane podnik i nový software pro dispečerské řízení. Cestující budou mít možnost spravovat nosiče jízdného v novém e-shopu dopravního podniku a jízdenky bude možné mít třeba i na kartě IREDO. Papírové jízdenky však v Hradci zatím neskončí, u řidiče si je bude možné za hotovost stále zakoupit.

„Nový odbavovací systém měl být hotový ke konci loňského roku, ale ve čtečkách karet i v palubním počítači se bohužel nachází stejné čipy jako v osobních vozidlech a nejsou na trhu. Dodavatel se dostal do problémů, a máme zpoždění tři měsíce,“ přiznává Zdeněk Abraham. Zakázku získaly v roce 2021 za 24 929 510 korun bez DPH společnosti EM TEST ČR a slovenský EMTEST.

Podle Abrahama bude nástup nového odbavovacího systému postupný. Aktuálně jezdí už tři měsíce po Hradci Králové jeden autobus vybavený kompletním zařízením, ve všech ostatních vozidlech dopravního podniku je již připravena kabeláž a držáky pro instalaci čteček a odbavovacího zařízení. Během února se rozroste počet testovacích autobusů a trolejbusů na dvacet a do konce března bude systém ve všech vozidlech.

Celý podcast se Zdeňkem Abrahamem vám přineseme zítra v čase oběda.

Tagy Dopravní podnik města Hradce Králové DPMHK odbavení odbavovací systém Zdeněk Abraham
24 komentářů