Koronavir zlevňuje dopravní stavby. U půlmiliardového obchvatu Církvice spadla cena o 27 %

Stavba obchvatu Slaného (silnice I/16 Slaný - Velvary). Foto: ŘSDStavba obchvatu Slaného (silnice I/16 Slaný - Velvary). Foto: ŘSD

Stát může začít výrazně šetřit na cenách dopravních staveb. V další velké soutěži na stavbu nové silnice spadla cena oproti

Stát může začít výrazně šetřit na cenách dopravních staveb. V další velké soutěži na stavbu nové silnice spadla cena oproti odhadovaným nákladům podle projektové dokumentace o desítky procent.

Jde o zakázku na obchvat obce Církvice na Kutnohorsku na silnici I/38. Odhadovaná cena byla 610 milionů korun, nejlevnější nabídka je nakonec od Strabagu za 445 milionů korun. To je 73 % původní předpokládané hodnoty.

Nabídky se odevzdávaly včera, o nejlevnější nabídce informoval na twitterovém účtu generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Nezvykle vysoký je i počet uchazečů v porovnání se soutěžemi v posledních letech: nabídky přišly od deseti firem, jak ukazuje seznam podaných nabídek. Nedávno ŘSD otevíralo nabídky na stavbu obchvatu Opavy, kde cena oproti rozpočtu klesla o 16 %. Ještě donedávna přitom do velkých tendrů přicházelo jen pár nabídek a cena často překonávala odhadovanou.

Obchvat Církvic. Foto: ŘSD

Obchvat Církvice. Foto: ŘSD

Přes čtyři kilometry dlouhý úsek vyvede dopravu z Církvice a odstraní jeden z nebezpečných úseků velmi vytížené silnice I. třídy. Obchvat má již stavební povolení, zahájení stavby je plánováno na druhou polovinu letošního roku. Obchvat odklání dopravu z Církvice po západní straně. Napojí se na obchvat Čáslavi, který je v provozu od roku 1999.

Tagy I/38 obchvat Církvice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
36 komentářů