Konec tajností. Nové vedení správní rady Správy železnic začalo zveřejňovat, co řešilo

Vizualizace loga SŽ na budově CDP. Foto: Správa železnicVizualizace loga SŽ na budově CDP. Foto: Správa železnic

Kromě přijatých usnesení může veřejnost nově vidět i docházku členů.

Výměna velké části členů správní rady Správy železnic přinesla jednu zásadní změnu v informování o její činnosti. Správní rada pod vedením nového předsedy Martina Červíčka (ODS) začala na webu Správy železnic zveřejňovat informace o jednáních a přijatých usneseních.

Informace jsou na stránkách Správy železnic, zatím je zveřejněn dokument ze srpnového jednání. „Byl to můj návrh, aby usnesení a základní informace v rozsahu běžně zveřejněného rozsahu jako u samospráv jsme dali k dispozici, s čímž všichni souhlasili,“ řekl Červíček.

Kromě přijatých usnesení obsahuje dokument i údaje o tom, kdo ze členů správní rady byl přítomen, případně pokud odešel dříve. Právě kvůli tomuto údaji autor tohoto textu žádal Správu železnic o poskytnutí zápisů z jednání správní rady.

Správa železnic je neposkytla i přes to, že Úřad pro ochranu osobních údajů dal v odvoláních třikrát za pravdu žadateli. Na vyžádání zaslala SŽ pouze seznam přijatých usnesení z jednání, vždy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Pod opakovaným odmítnutím byl podepsán František Chabičovský, jeho postup plně schvaloval generální ředitel Jiří Svoboda i tehdejší předseda správní rady dosazený za vlády ANO Pavel Hrubeš. Jednou z výmluv bylo například obchodní tajemství.

I přes posun u Správy železnic nemá daňový poplatník přístup k řadě dokumentů z jiných jednání v resortu dopravy. Ministerstvo dopravy například odmítá zveřejňovat zápisy z jednání centrální komise. Nikým nevolený orgán rozhoduje o tom, která dopravní stavba bude podpořena ze státního rozpočtu a která ne.

Tagy Správa železnic správní rada Správy železnic
19 komentářů