Konec regionálních znělek na nádražích. Správa železnic sjednotí úvodní gong, proti je už petice

Praha hlavní nádraží. Foto: RailreklamPraha hlavní nádraží. Foto: Railreklam

Když přijedete vlakem do Hradce Králové, hlášení nádražního rozhlasu je uvedeno nejprve znělkou v rytmu lidové písničky Okolo Hradce, v

Když přijedete vlakem do Hradce Králové, hlášení nádražního rozhlasu je uvedeno nejprve znělkou v rytmu lidové písničky Okolo Hradce, v Kolíně písničkou Kolíne, Kolíne. Specialita české železnice, různý úvodní gong na nádražích podle města, ze stanic zmizí a nahradí ho unifikovaná znělka. Proti takovému plánu už vzniká petice.

V současné době je připravována nová struktura akustického informování cestujících. Důvodem je především zjednodušení, jednotnost a zkrácení hlášení a postupné upřednostnění vizuálního systému,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. V praxi tak mají být všechny znělky postupně sjednoceny do jedné.

Rozsah hlášení nádražního rozhlasu je dlouholetým tématem, řadu let se mluví o jeho redukci, naposledy loni na jaře. „Zejména ve velkých uzlech je to nepřetržitá smršť znělek a hlášení, které tak cestující nemohou stačit vnímat,“ podotkla Friebová.

Proti plánu zrušení lokálních znělek vznikla už i petice. Jejími autory jsou provozovatele stránek hlaseni.net, které shromažďují kompletní přehled hlášení a znělek v jednotlivých stanicích. Podle autorů petice už z některých stanic znělky zmizely, například z Frýdlantu nad Ostravicí píseň Beskyde, Beskyde nebo Okolo Frýdku cestička ze stanice Frýdek-Místek. „Ke změně zatím došlo ve Frýdlantu nad Ostravicí a Frýdku-Místku,“ potvrdila Friebová

A brzy budou přibývat další, pokud to někdo nezastaví… Proto žádáme všechny, kdo vnímají nádražní znělky a myslí si, že ke každému městu by měla být znělka, podepište tuto petici,“ uvádí autoři petice.

Správa železnic nechce komentovat, zda může být za zrušením i možný požadavek Ochranného svazu autorského o licenční poplatky za užívání několika akordů. Taková verze se objevuje v některých facebookových diskuzích k petici. „Ke spekulacím se nebudeme vyjadřovat,“ uvedla Friebová.

Správa železnic se v minulosti dohodla například s majiteli autorských práv na použití písničky Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem, která hraje na brněnském nádraží.

Tagy hlášení nádražní rozhlas Správa železnic Top
177 komentářů