Konec levného tankování? Cenová válka producentů ropy skončila, sníží těžbu o desetinu

Čerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan SůraČerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Několik týdnů levného tankování může brzy skončit. Největší těžaři ropy se dnes dohodli na omezení produkce téměř o desetinu, což

Několik týdnů levného tankování může brzy skončit. Největší těžaři ropy se dnes dohodli na omezení produkce téměř o desetinu, což by mělo ukončit cenovou válku mezi Saudskou Arábií a Ruskem.

Dohodu dnes oznámila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) společně s dalšími těžaři, například Ruskem. Jde o reakci na pokles poptávky kvůli pandemii koronaviru. V praxi země vytěží denně o 9,7 milionu barelů ropy méně než dosud.

Ropa klesla během posledních dvou měsíců na nejnižší úroveň za posledních dvacet let na ceny, které jsou pro těžaře ztrátové. Podle agentury Bloomberg dohodu blokovalo v posledních dnech hlavně Mexiko, které nakonec produkci omezí méně než je procentní redukce u ostatních zemí. Bloomberg upozornil na velkou roli Donalda Trumpa při vyjednávání, dosud byl přitom proti OPEC.

Zlevnění se projevilo i na stojanech českých čerpacích stanic: pohonné hmoty jsou v řadě případů na nejnižší úrovni od roku 2009, cena naturalu 95 klesla u některých čerpacích stanic na 22,90. Současné situace využívá řada pump k nastavení výrazně vyšší marže než v minulých měsících. Při zdražování cen ropy obvykle zvyšují ceny podstatně rychleji než zlevňují při pádu cen na světových trzích.

Barel ropy typu Brent se ještě na počátku roku pohyboval nad 70 dolary, minulý týden se cena přiblížila 20 dolarům.

Tagy cena ropy ceny pohonných hmot
20 komentářů