Konec bezplatného cestování. Další kraje začnou po cestujících požadovat jízdenky

Jednotka 814 Regionova v Josefově Dole. Foto: Jan SůraJednotka 814 Regionova v Josefově Dole. Foto: Jan Sůra

Vyhlášení stavu nouze přineslo ve většině krajů možnost jezdit veřejnou dopravou zdarma. Opatření, které mělo chránit především řidiče a průvodčí,

Vyhlášení stavu nouze přineslo ve většině krajů možnost jezdit veřejnou dopravou zdarma. Opatření, které mělo chránit především řidiče a průvodčí, ale po Velikonočním pondělí v řadě krajů skončí. Některé naopak kvůli ochraně řidičů stále váhají.

Jako první povinnost nástupu předními dveřmi zrušil už minulý týden Zlínský kraj, čímž vzbudil značně ostré reakce některých odborářů. Teď se ke Zlínu připojují další kraje. Už od úterý se vrací průvodčí do všech vlaků v Ústeckém kraji. „Během týdne bychom měli rozhodnout o povinnosti nástupu předními dveřmi v autobusové dopravě. Dopravci už mají pro řidiče dostatek ochranných pomůcek,“ vysvětlil krajský náměstek pro dopravu Jaroslav Komínek.

Pro kraje je zrušení povinnosti nástupu předními dveřmi velmi nákladnou záležitostí, zejména v případě takzvaných brutto smluv, kdy riziko tržeb nesou právě kraje jako objednatelé.

Od úterý se začne platit i ve všech autobusech a vlacích v Libereckém kraji, jak oznámil krajský organizátor dopravy Korid LK na svých stránkách. Podobně jako v jiných krajích platí i nadále povinnost mít roušku či jinou ochranu dýchacích cest. Od půlnoci na 14. dubna bude opět plnohodnotné odbavování cestujících v Karlovarském kraji.

Názor naopak změnil Královéhradecký kraj. Ten původně chtěl od úterý rovněž vrátit odbavení cestujících, nakonec ale zůstanou dál autobusy s povinností nástupu pouze zadními dveřmi. Stalo se tak na požadavek odborů. Kraj chce počkat, až se dopravci více vybaví ochrannými prostředky.

Podobný krok udělal i Pardubický kraj.

„V tuto chvíli nechceme po dohodě s odborovými organizacemi řidičů ve veřejné dopravě a samotnými dopravci nic uspěchat a vyčkáme na situaci po Velikonocích, i když jsme původně plánovali rozvolnění opatření. Byť se v tuto chvíli může jevit, že se šíření nákazy zpomaluje a osobních ochranných prostředků je i mezi řidiči více, tak nechceme riskovat. Řidiči tak budou i nadále chránění tím, že nepřijdou do přímého kontaktu s cestujícími, kteří nebudou moci ani nadále nastupovat předními dveřmi,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Návrat nastupování předními dveřmi chystá také Středočeský kraj. Ten zatím stanovil termín na 20. dubna, pokud se situace s pandemií zásadně nezhorší.

K velké změně dochází i u Českých drah. Od 14. dubna zavádí opět možnost nákupu jízdenky ve vlaku, de facto tak končí pro řadu lidí cestování zdarma.

Tagy dopady koronaviru na dopravu Top
51 komentářů