Komplikovaná výluka tramvají v centru Prahy končí, ovlivnila 16 linek

Výměna kolejí mezi Karlovým náměstím a Myslíkovou. Foto: RopidVýměna kolejí mezi Karlovým náměstím a Myslíkovou. Foto: Ropid

Tramvaje se vrací do původních tras o půlnoci z pátku na sobotu.

V Praze po necelých dvou týdnech končí omezení tramvajové dopravy na Karlově náměstí. Výměna kolejí mezi zastávkou Novoměstská radnice a křižovatkou ulic Myslíkova a Spálená omezila celkem 16 linek.

Tramvaje se vrátí na původní trasy v půlnoci z pátka na sobotu. Ukončení výluky vyplývá ze stránek DPP, na sociálních sítích o něm informoval také Ropid.

Kvůli výluce došlo ke změně tras linek 2, 3, 12, 18, 23, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 a 99. Trasy linek 5 a 14 se zkrátily, linka 21 vůbec během výluky nejezdí. Změny se dotkly i zastávek autobusových linek 904, 907, 908 a 910. Největší změnou byly úprava linky 22, která se před uzavřeným úsekem promění v linky 24 a 6.

Organizátor dopravy Ropid na svém facebookovém profilu vysvětlil, proč je výlukové opatření na první pohled značně složité. Důvodem je kapacita křižovatky Palackého náměstí, která i běžný provoz mimo výluku zvládá odbavit s obtížemi. „Standardně zde spolu s automobilovou dopravou projíždí ve špičce za hodinu 150 tramvajových souprav a 9 autobusů. Pokud by sem při uzavření úseku u Novoměstské radnice zamířily i linky 14, 18 a 24, které by z Myslíkovy směřovaly na Výtoň a Albertov, a pokud by se zde objevily linky 6, 22 a 23 na trase mezi Myslíkovou, Morání a Ječnou ulicí, přibylo by v křižovatce dalších 94 tramvajových spojů za hodinu,“ vysvětlil Ropid. Došlo by tak k vzájemnému zablokování tramvají. „Tramvajový provoz ve městě by se prostě zastavil,“ dodává Ropid.

Výměna kolejí mezi Karlovým náměstím a Myslíkovou. Foto: RopidVýměna kolejí mezi Karlovým náměstím a Myslíkovou. Foto: RopidVýměna kolejí mezi Karlovým náměstím a Myslíkovou. Foto: Ropid
Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Výluka tramvají
9 komentářů