Klub přátel úzkokolejek odvezl z Jindřichova Hradce historické vagony

Historický vůz na odjezdu z Jindřichova Hradce. Autor: Jan PíšalaHistorický vůz na odjezdu z Jindřichova Hradce. Autor: Jan Píšala

Vagony stály odstavené na jindřichohradeckém nádraží, kde jim hrozilo poškození vandaly či zloději.

Jindřichohradecké nádraží úzkorozchodné dráhy dnes opustily dva historické vagony (Ci/ú 319 a BCi/ú 244), které cestující znají z výletních parních vlaků Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Neodjely ovšem po kolejích, nýbrž na nákladním autě.

Vozy nechal odvézt Klub přátel jindřichohradeckých úzkokolejek (KPJÚ) do areálu KHKD v Kněževsi. Vagony stály odstavené na jindřichohradeckém nádraží a podle šéfa oprav JHMD Jana Píšaly jim hrozilo poškození vandaly či zloději. JHMD jsou totiž v insolvenci a začátkem října zastavily provoz.

Vlastnické právo k vagonům uplatňuje KPJÚ, klub je podle Píšaly odvezl s vědomím insolvenční správkyně Daniely Urbanové s tím, že jde o dočasnou deponii. Správkyně nicméně zároveň vagony zařadila do majetkové podstaty JHMD. Rozhodovat o vyloučení z majetkové podstaty tak zřejmě bude soud.

KPJÚ je připraven vozy opětovně vrátit na koleje jindřichohradecké úzkokolejky, pokud se podaří dráhu oživit. Podle soupisu majetkové podstaty uplatňuje KPJÚ vlastnické právo i k vozu Ci/ú 350, ten zatím zůstává v Jindřichově Hradci. Další historické vozy KPJÚ jsou schovány pod střechou.

Odvoz historických vozů z Jindřichova Hradce. Autor: Jan Píšala

Odvoz historických vozů z Jindřichova Hradce. Autor: Jan Píšala

Tagy insolvence JHMD JHMD Klub přátel jindřichohradeckých úzkokolejek
19 komentářů