KLM+Amsterdam = chaos. Dopravce nechal v desítkách měst cestující, do Nizozemska se vracela prázdná letadla

Embraer E-175 společnosti KLM v Praze. Foto: Letiště PrahaEmbraer E-175 společnosti KLM v Praze. Foto: Letiště Praha

KLM vysvětluje rušení letů i špatným počasím, letadla ale do Amsterdamu dolétla. Jen bez cestujících.

Nizozemská letecká společnost KLM dál bojuje s chaosem u svých letů do a z hlavního letiště Schiphol v Amsterdamu. Včera odpoledne se rozhodla k naprosto ojedinělému kroku: u několika desítek letů z evropských destinací odepřela všem cestujícím nástup na palubu a nechala je na zemi. Letadla odletěla prázdná do Amsterdamu. Podle dopravce jde o opatření, která zvýšit spolehlivost dalších letů.

V sobotu jsme byli konfrontováni s nepředvídatelnými a akutními okolnostmi, které jsme nemohli ovlivnit,“ uvedl dopravce ve svém vyjádření. Už dříve dopravce zrušil kvůli kapacitním problémům na Schipholu jen v sobotu 50 letů včetně jednoho z Prahy.

KLM ve svém vyjádření uvádí jako důvod i povětrnostní podmínky na Schipholu a údržbu jedné z ranvejí. „To vedlo k tomu, že mnoho letů bylo v sobotu zrušeno nebo zpožděno. Proto jsme se rozhodli pro radikální opatření nepřivézt už další cestující do Amsterdamu. Věříme, že během neděle to umožní odlet co největšího množství cestujících z Amsterdamu,“ uvedl dopravce.

KLM je z velké části síťový dopravce, řada lidí využívá Amsterdam pro přestup na další lety. Škrty na příletech do Amsterdamu tak mají pomoci tomu, aby se na Schipholu nehromadili další cestující. Několik týdnů zde navíc samotné letiště bojuje s nedostatkem personálu a kvůli tomu velmi musí cestující počítat s velmi dlouhými dobami na bezpečnostní kontrolu. Tento víkend patří v Nizozemsku kvůli volnu v pondělí k jedněm z nejvíce vytížených za celý rok. Podle odborářů na letišti nyní vedení sklízí „kyselé plody“ dlouhodobé snahy šetřit na zaměstnancích. Nizozemská média mluví o obřím kolapsu a chaosu.