Katovické letiště se dostalo počtem cestujících na úroveň před pandemií

Boeing 787 startuje z Katovic. Foto: katowice-airport.comíBoeing 787 startuje z Katovic. Foto: katowice-airport.comí

Při dobré epidemiologické situaci očekávají představitelé letiště zdolání mety 4,5 milionu odbavených cestujících.

Katovické letiště Wojciecha Korfantego odbavilo za červenec rekordních 659 429 cestujících. Oproti dosud nejúspěšnějšímu červenci v roce 2019 je to o 2 500 cestujících více. Letiště se tak vrátilo na úroveň provozu před pandemií.

Více jak polovina z výše uvedeného čísla patřila pasažérům charterových letů. Zatímco ty narostly oproti loňskému sedmému měsíci o necelých 50 procent, pravidelné linky využilo o 72 procent cestujících více. Potvrzuje se tak trend postupného návratu pasažérů do segmentu tradičních pravidelných linek mezi evropskými městy. Ty byly během pandemie citelně utlumeny, zatímco lety do dovolenkových destinací udržovaly alespoň základní naplněnost.

Ještě před měsícem hlásilo letiště v polských Katovicích 80 % z provozu před pandemií, letní měsíce jsou však obecně silnější. Pokud do poslední čtvrtiny letošního roku opět nezasáhne covid, předpokládají představitelé letiště dosažení mety 4,5 milionu odbavených cestujících za tento rok.

K největším tahákům z nabízených destinací se v Katovicích tradičně řadí města jako Dortmund a Londýn, v prázdninové nabídce vedou Antalya, Burgas, Hurghada nebo Marsa Alam. Letiště se označuje jako národní lídr v segmentu charterové dopravy.

Zatímco Katovicím se už podařilo předpandemická čísla překonat, blízký Krakov zaostává oproti červenci roku 2019 o pět procent. Krakovské letiště i tak odbavilo za červenec 744,9 tisíce cestujících, před Katovicemi tedy stále vede.

Tagy Katovice KTW Letiště Katovice
6 komentářů