Karlovarský kraj hledá autobusového dopravce na tři roky

Autobus Iveco Crossway společnosti Autobusy Karlovy Vary. Foto: AKVAutobus Iveco Crossway společnosti Autobusy Karlovy Vary. Foto: AKV

K prodlužování smluv mělo výhrady ministerstvo financí.

Nabídková řízení v hodnotě přes miliardu korun vypsal Karlovarský kraj. V sedmi provozních souborech hledá autobusové dopravce na tři roky. Pro cestující by se nemělo příliš změnit: kraj nijak nemění standardy kvality proti současnému stavu, kdy provoz zajišťují Autobusy Karlovy Vary ze skupiny Z-Group .

Celková hodnota zakázek je 1,188 miliardy korun, smlouva má začít platit už od 1. ledna příštího roku. Kraj původně počítal, že vybere dopravce pro nové autobusy, které si pořídí s dotací, soutěž ale nabrala velké zpoždění a byla zrušena.

Kraj v současnosti pokračuje ve výběru dodavatele autobusů na CNG, které by měly sloužit ve veřejné dopravě po celém regionu. Do té doby chce zajistit autobusovou dopravní obslužnost a vzhledem ke stanoveným výrobním termínům jde o nabídkové řízení na krátkodobé zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou, tedy o smlouvy s dopravci na 3 roky s půlroční výpovědní lhůtou. Zároveň je tento postup v souladu se stanoviskem ministerstva financí, které mělo výhrady k prodlužování stávajících smluv,“ uvedl radní pro dopravu Jan Bureš.

Relativně krátký čas na podání nabídek a zahájení výkonů podle smlouvu může způsobit situaci, kdy nebude tendr hotov. „Pokud by se nepodařilo vybrat vítěze, definuje platná legislativa možné postupy, například v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek bezodkladně provést jednací řízení bez uveřejnění,“ dodal Bureš.

Kraj první soutěž na autobusy zrušil. Ve druhém obdržel nabídky, dosud ale nebyla soutěž vyhodnocena. Podle nastavených parametrů je výroba a dodání autobusů v maximální lhůtě 15 měsíců od podpisu smlouvy.

Tagy Karlovarský kraj
17 komentářů