Kamery míří do posledních vozidel ostravské MHD, do konce roku budou všude

Tramvaj v Ostravě. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTramvaj v Ostravě. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Dopravní podnik Ostrava chce mít do konce roku ve všech vozidlech kamery.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) dotáhl úspěšně do konce tendr na dodavatele kamer do 168 vozidel. Zakázku získaly firmy Ing. Ivo Herman, CSc. a Master IT Technologies s cenou 19 milionů. Předpoklad DPO přesahoval 30 milionů.

Celkem bude v rámci zakázky vybaveno 16 tramvají, 17 trolejbusů a 135 autobusů kamerovým systémem se záznamem. Součástí plnění je i zprovoznění kamerového systému, dodávka softwarového vybavení pro práci se záznamem a servis.

„Po instalaci do vozidel z tohoto tendru budou kamery ve všech vozidlech,“ uvedla mluvčí DPO Karolína Hřivnáč Rycková. Podle ní se tak stane do konce roku. Podnik své plány s kamerami urychlil, původně oznámený plán počítal s vybavením všech vozidel do konce roku 2022.

Kamery už jsou automaticky ve všech nových vozidlech. DPO je pořizuje hlavně kvůli větší bezpečnosti. Podle dřívějšího vyjádření šéfa DPO Daniela Moryse kamery ve vozidlech fungují v HD rozlišení, jsou tedy využitelné i k objasňování trestných činů. „Od zavedení kamerového systému jsme zaznamenali výrazný pokles trestné činnosti v prostředcích MHD. Část pachatelů se dokonce po zveřejnění těchto záznamů přihlásí na policii sama,“ nechal se v roce 2018 slyšet Antonín Řezníček, zástupce ředitele Městského ředitelství policie Ostrava.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO kamerový systém kamery
3 komentáře