Kam se ubírá brněnská MHD. Hostem podcastu bude šéf dopravního podniku Miloš Havránek. Ptejte se

Žabovřeský tramvajový tunel. Foto: DPMBŽabovřeský tramvajový tunel. Foto: DPMB

Jaký bude letošní rok pro veřejnou dopravu v Brně? Jak často si jde generální ředitel sám zajezdit? Proč stále nedokončil oprávnění řídit trolejbus?

Letos v květnu je to přesně 12 let, co se stal generálním ředitelem Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek. Kromě toho, že šéfuje druhé největší MHD v Česku, je sám příležitostným řidičem autobusů i tramvají. Před tím, než uspěl ve výběrovém řízení na ředitele podniku, pracoval pro Brněnské komunikace. Právě on přijal pozvání do podcastu Cesty Zdopravy.cz

V ulicích Brna se už začínají objevovat první trolejbusy, které si zdejší dopravní podnik sám sestavil. Jde o trolejbusy SOR TNS 12, které v Brně nazývají Mario. „Myšlenka kompletovat po tramvajích i vlastní trolejbusy se ukazuje jako správná cesta. Máme kapacity, znalosti, dovednosti a kvalitní pracovníky. Vlastním sestavováním vozů ušetříme na jednom kusu 2,5 milionu korun. Pokud bychom pořídili všech 40, které máme zajištěné rámcovou smlouvou, ušetříme 100 milionů korun,“ řekl letos novinářům Miloš Havránek.

Celá země řeší návrat cestujících do veřejné dopravy po pandemii, dopravní podnik v Brně se už tržbami z prodaných jízdenek dostal nad úroveň před covidem.

Kolik stojí ročně brněnská MHD? Jaký bude letošní rok pro veřejnou dopravu v Brně? Jak často si jde generální ředitel sám zajezdit? Proč stále nedokončil oprávnění řídit trolejbus? Jak řeší v Brně nedostatek některých profesí, bez kterých se dopravní podnik neobjede? Jaké jsou plány s nákupy nových trolejbusů, autobusů a „šalin“? Proč se rozhodli teď od května zvednout pokuty pro černé pasažéry a jaké jsou první zkušenosti zdejších revizorů? Jak se opravovala historická tramvaj K2 pro Prahu? Jak pečuje dopravní podnik o historické dědictví desítky let starých vozidel? A jak se stará o unikátní lodě, které zajišťují dopravu na Brněnské přehradě?

Nejen tyto otázky probereme s ředitelem brněnského dopravního podniku Milošem Havránkem. Své dotazy mu můžete psát i vy. Zde v diskusi až do pondělního podvečera.

Tagy Doporučeno DPMB Miloš Havránek podcast Cesty Zdopravy.cz
183 komentářů