Jumbo s raketou na křídle. Virgin Orbit dokončil testování letounu, který bude vynášet na oběžnou dráhu satelity

Boeing 747-400 Cosmic Girl s raketou LauncherOne. Foto: Virgin OrbitBoeing 747-400 Cosmic Girl s raketou LauncherOne. Foto: Virgin Orbit

Společnost Virgin Orbit dokončila v noci na dnešek testování speciálně upraveného Boeingu 747-400, který na svém křídle nese speciální raketu

Společnost Virgin Orbit dokončila v noci na dnešek testování speciálně upraveného Boeingu 747-400, který na svém křídle nese speciální raketu LauncherOne pro vynášení malých satelitů na oběžnou dráhu. Virgin Orbit posun oznámil na svém twitterovém účtu.

Testování začalo loni v červenci. Dalším krokem by měl být už transport satelitů na oběžnou dráhu. Hlavní rozdíl oproti stávající technologii vynášení satelitů je, že raketa nebude startovat ze země, ale z křídla speciálně upraveného jumba nazvaného Cosmic Girl. Plán počítá s tím, že ve výšce zhruba 10 kilometrů se raketa odjistí, zažehne motor a začne sama stoupat na vesmírnou dráhu. LauncherOne má zvládnout do vesmíru dopravit menší satelity o váze do 500 kilogramů. Vynášení satelitů je dalším krokem k vesmírným plánům miliardáře Richarda Bransona, další firma Virgin Galactic chce do vesmíru vozit lidi. Šéfem Virgin Orbit je Dan Hart, který dlouhé roky vedl vesmírnou divizi v Boeingu.

Během posledního letu simulovalo letadlo nad Tichým oceánem vystřelení rakety. Poprvé šlo o let s konečnou verzí LauncherOne, tedy naplněným palivem. Letadlo si současně otestovalo i manévr, který je naplánován těsně po vystřelení rakety.

Tagy Virgin Orbit
5 komentářů