Jihozápadní obchvat Pardubic stále nemá schválenou trasu, proti je ministerstvo obrany

Proměna křižovatky Palackého v Pardubicích. Foto: ŘSDProměna křižovatky Palackého v Pardubicích. Foto: ŘSD

Obchvat měl vést mezi armádními hangáry známými jako letištní úly a letištěm.

Jihozápadní obchvat Pardubic stále nemá schválenou trasu, kterou povede. Variantu kolem armádního letiště neschválilo ministerstvo obrany, řekl primátor Martin Charvát (ANO) zastupitelům. Obchvat se projednává od roku 2008, připravuje ho Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD).

„Bohužel jsme narazili na jeden zásadní problém, aby trasa v území prošla,“ řekl Charvát. Obchvat měl vést mezi armádními hangáry známými jako letištní úly a letištěm. Ministerstvo obrany uvedlo, že je chce využít a dál rozvíjet, a trasu zamítlo.

Proto byly podle Charváta navrženy další tři varianty. Obchvat by tak například mohl vést podél Labe a vyústil by na Palackého třídě v Pardubicích, což je ale podle primátora nepřípustná varianta. Doprava by skončila v centru města. „Varianta ani není obchvat,“ uvedl.

Další možností je vést silnici mezi letištními úly a Starým Mateřovem. „Logicky se ozval starosta Mateřova. Jsme připraveni jednat, aby se obchvat dostal co nejvíc nejdál od obce. Třetí varianta nemá oporu v plánovací dokumentaci. Je na území až za Starým Mateřovem,“ řekl Charvát.

Druhý obchvat, severovýchodní, je před zahájením stavby. Podle posledních informací ŘSD mají s prací začít na jaře. První územní rozhodnutí měla stavba v roce 2007, i když později jeho platnost později vypršela.

Silnice propojí kruhový objezd v Poděbradské ulici u Globusu na příjezdu ve směru od Hradce Králové s kruhovou křižovatkou na Dubině na výpadovce na Holice. Pokud vznikne i jihozápadní obchvat a také jihovýchodní obchvat, bude kolem krajského města silniční okružní systém.

ČTK

Tagy obchvat Pardubic pardubice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
48 komentářů