Jihomoravský kraj zdraží cestování na tištěné předplatní jízdenky, končí prodej na poštách

Nová elektrická jednotka 19Ev Moravia pro Jihomoravský kraj. Foto: IDS JMKNová elektrická jednotka 19Ev Moravia pro Jihomoravský kraj. Foto: IDS JMK

Kraj se snaží lidi motivovat k nákupu elektronických jízdenek.

Jihomoravský kraj zveřejnil na svých stránkách nové znění tarifu pro cestování veřejnou dopravou, který začne platit od 1. listopadu. Přinese zdražení zhruba o desetinu majitelům tištěných předplatních dokladů.

Kraj schválil nové znění tarifu v září. Zdražením papírových jízdenek chce motivovat cestující k přechodu na elektronické jízdné. V průměru jízdenky podraží o desetinu, ostatní typy jízdenek zůstávají na stejné úrovni. Zdražení se netýká jízdenek v MHD,

Krajský koordinátor veřejné dopravy KORDIS JMK vysvětluje zdražení tím, že vést dva systémy je ekonomicky náročné. „Jihomoravský kraj v posledních letech zavedl elektronické jízdenky na platební kartě, pro děti případně i na klíčence. Vedle toho však zůstal zachován i původní systém prodeje papírových jízdenek. Držet tyto dva systémy vedle sebe je drahé a neefektivní. Cestující tak chceme motivovat k přechodu k elektronickým jízdenkám a postupně omezovat prodejní síť papírových předplatních jízdenek,“ uvedl Jiří Horský, ředitel KORDIS JMK.

Kvůli klesajícím prodejům papírových jízdenek bude ukončena možnost jejich nákupu na poštách. Podobně končí prodej papírových předplatních jízdenek na autobusových nádražích.

Tagy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK
68 komentářů