Jihomoravský kraj začne příští týden nasazovat poprvé i čtyřvozové jednotky Moravia

Elektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Až 85 % nákladů zaplatí evropská dotace.

Na kolejích Jihomoravského kraje se začnou příští týden objevovat ve zkušebním provozu poprvé i čtyřvozové elektrické jednotky pro 333 sedících cestujících. Doplní tak menší, dvouvozové jednotky, které začaly jezdit v pravidelném provozu už minulý rok. Dodavatelem je Škoda Transportation. Kraj je nazval Moravia.

Po jednáních radních to oznámil radní pro dopravu Jiří Crha. Podle něj současně začne příští týden po zkušebním provozu i přebírání dvouvozových jednotek EMU140 do majetku kraje. Čtyřvozová jednotka se zatím ukázala jen při loňské prezentaci, v pravidelném provozu dosud nejezdila.

„Věřím, že tyto zbývající jednotky Moravia by do svého majetku mohl kraj převzít do 30. dubna letošního roku,“ dodal Crha.

Kraj za celkem 37 nových jednotek zaplatí 6,6 miliardy korun. Kupuje šest dvouvozových a 31 čtyřvozových. Kratší mají kapacitu 146 míst k sezení, větší 333 sedaček. Až 85 % z této částky má zaplatit dotace. Jihomoravský kraj je prvním v zemi, který šel cestou pořízení vlastních železničních vozidel. Kromě dodávky vlaků je součástí veřejné zakázky i full-service těchto jednotek na dobu 30 let.

Jednotky zatím provozují České dráhy, od prosince příštího roku má provoz zajistit dopravce, který vzejde z veřejné soutěže.

Tagy Jihomoravský kraj Škoda Transportation
22 komentářů