Jihomoravský kraj škrtá další vlaky i autobusy, celkem o zhruba desetinu

Elektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhy

Veřejnou dopravu v Jihomoravském kraji čekají v příštích dnech další omezení. Důvodem je slabé využití většiny spojů. Dojde k omezení

Veřejnou dopravu v Jihomoravském kraji čekají v příštích dnech další omezení. Důvodem je slabé využití většiny spojů. Dojde k omezení celkem o desetinu proti původnímu rozsahu, vlaky zmizí například z trati v úseku Boskovice – Velké Opatovice.

Další omezení oznámil Jihomoravský kraj dnes v tiskové zprávě. Změny vysvětluje snahou snížit částečně ztráty z provozu veřejné dopravy. První změna přijde již dnes, kdy se po domluvě se Zlínským krajem dočasně ruší spěšné vlaky Javořina na lince R56. K dalším úpravám na vlakových linkách dojde od pondělí 6. dubna 2020, vybraných autobusových spojů se změny dotknou od pátku 10. dubna 2020.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Romana Hanáka tržby v Integrovaném dopravním systému Jihomoravského kraje klesly až o 90 %. „Je pro nás absolutní prioritou zachovat kvalitní dostupnost regionu veřejnou dopravou. Přistupujeme proto k úpravám na vybraných autobusových a vlakových spojích, které budou mít co nejmenší dopad na cestující, ale dovolí nám alespoň drobně snížit průběžné ztráty z provozu veřejné dopravy,“ řekl Hanák.

Podle Hanáka se kraj soustředil zejména na zachování kvality dopravy lidí do zaměstnání. „Vyslyšeli jsme intenzivní prosby zaměstnavatelů, a tak skoro v plném rozsahu zachováváme zejména spoje ranní špičky na směny kolem šesté hodiny,“ doplnil Hanák.

Kraj již dříve rozsah dopravy v rámci IDS JMK omezil v reakci na opatření proti šíření koronaviru. Aktuálně tak jezdí všechny spoje v režimu letních prázdnin a zrušeny byly všechny noční a turistické spoje. U vybraných linek byly také v březnu upraveny jízdní řády, přičemž k největším změnám patřilo zrušení expresů na lince 108 (Brno – Znojmo), drobnější omezení na lince 104 (Brno-Hevlín) a zrušení vybraných spojů s ohledem na uzavření Aqualandu Moravia v Pasohlávkách.

Železnice – nová opatření:

Od 3. dubna:

– Po domluvě se Zlínským krajem se ruší spěšné vlaky Javořina na lince R56

Od 6. dubna:

– S21 – zastavení provozu v pracovní dny v úseku Boskovice – Velké Opatovice, cestující mohou využít souběžnou linku 251.

– S52 – zastavení provozu většiny vlaků v pracovní dny v úseku Čejč – Hodonín, které byly zachovány zejména pro studentskou frekvenci. Bez studentů je frekvence v tomto úseku minimální. Z provozních důvodů zůstávají v provozu dva páry vlaků.

– S6 – zrušení 9 vlaků ve směru Kyjov – Veselí n. Mor. a 6 vlaků ve směrů Veselí n. Mor – Kyjov

– S8 – snížení kapacity souprav, budou vypraveny kratší soupravy.

– S9 – zrušení 7 párů vlaků Břeclav – Hodonín.

Regionální autobusová doprava:

– Od 10. dubna 2020 i nadále pokračuje v režimu letních prázdnin, nejedou noční a sezónní spoje včetně cyklobusů.

U vybraných linek dochází k dalším omezením:

– Týká se to zejména autobusové linky 109, která ve špičkách pracovních dní bude nově jezdit mezi Brnem a Klobouky u Brna místo 15minutového intervalu každých 30 minut s tím, že spoje na šestou hodinu ranní zůstanou zachovány.

– Dále se jedná o linku 910 (Hodonín – Veselí nad Moravou), která je zcela zrušena i na českém území, a u linky 911 dojde ke zrušení vybraných spojů mezi Hodonínem a Veselím nad Moravou, kde lze v uvedené relaci rovněž využít vlak linky S91.

– Na lince 106 (Brno – Kyjov) sice nedojde ke změně jízdního řádu, ale provoz na této lince budou zajišťovat místo velkokapacitních autobusů klasické autobusy, které s ohledem na sníženou frekvenci cestujících v současné době kapacitně naprosto dostačují.

Tagy Jihomoravský kraj omezení dopravy kvůli koronaviru
7 komentářů