JHMD požádaly o osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy

JHMD, lokomotiva T47.0, Jindřichův Hradec. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, lokomotiva T47.0, Jindřichův Hradec. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Aktuálně platné osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy vyprší JHMD v neděli.

K Drážnímu úřadu dorazila ve čtvrtek odpoledne žádost Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) o osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Deníku Zdopravy.cz to řekla mluvčí úřadu Pavlína Straková. Jde o klíčový dokument, bez kterého nebudou moci na jindřichohradecké úzkokolejky vyjet vlaky.

Aktuálně platné osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy vyprší JHMD, které jsou v insolvenčním řízení, v neděli. Vydání nového přitom trvá měsíce. Podle Strakové neexistuje možnost, že by Drážní úřad osvědčení vydal do pondělí. Úřad má na vyřízení lhůtu 120 dnů, což platí pro ideální případ, kdy řízení není přerušeno a veškeré podklady jsou v pořádku.

Drážní úřad firmám doporučuje podat žádost s minimálně šestiměsíčním předstihem. Platí přitom, že na trať provozovatele, který nemá osvědčení o bezpečnosti, nesmí vyjet žádné vozidlo.

Sama firma o možném konci provozu vlaků a způsobu zajištění dopravy počínaje pondělím 3. října cestující nijak neinformuje. Její internetové stránky jsou minimálně od středy nefunkční a žádné informace nebyly ve čtvrtek ani ve stanicích a zastávkách.

Podle informací deníku Zdopravy.cz chce firma od pondělí nasadit místo vlaků autobusy.

Tagy Drážní úřad insolvence JHMD JHMD
23 komentářů