JHMD: Ochrana před věřiteli skončila, jednání mají podle vedení skončit do konce roku

Drsné kouzlo jindřichohradeckých úzkokolejek. Pramen: JHMDDrsné kouzlo jindřichohradeckých úzkokolejek. Pramen: JHMD

Drážní úřad vede s dopravcem řízení o odejmutí oprávnění k provozování drážní dopravy, rozhodnutí zatím nepadlo.

Jindřichohradeckým místním drahám (JHMD) skončila 3. prosince soudní ochrana před věřiteli, která trvala od začátku června. Podle seznamu závazků, který firma dodala soudu v září, činí celková dlužná částka 99,489 milionu korun.

„Mimořádné moratorium nám poskytlo prostor pro konsolidaci našich závazků i potřebný čas k jednání o budoucím konceptu fungování naší společnosti. Vedli jsme jednání s věřiteli, obchodními partnery, ale i mezi všemi akcionáři, a to s jednoznačným cílem zajistit dlouhodobou budoucnost společnosti. Veškerá jednání by měla být dokončena do konce roku. O výsledcích těchto jednání Vás budeme následně informovat,“ uvedla firma aktuálně na svých stránkách.

Společnost JHMD o moratorium požádala v červnu sama. V žádosti uvedla, že je finančně zdravá, ale potýká se s nedostatkem hotovosti kvůli výpadku tržeb z jízdného v loňském a letošním roce z důvodů pandemie. Podle společnosti také dosud nedošlo s krajem Vysočina a Jihočeským krajem k dohodě o kompenzaci vzniklých ztrát. V případě Jihočeského kraje později k dohodě došlo.

Finanční potíže JHMD zaujaly Drážní úřad, neboť mezi věřiteli jsou i zdravotní pojišťovny a Česká správa sociálního zabezpečení. Finanční úřad pro Jihočeský kraj dokonce podal na JHMD trestní oznámení. Drážní úřad od října vede s dopravcem správní řízení o odejmutí oprávnění k provozování drážní dopravy, a to z důvodů finanční nezpůsobilosti. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Tagy JHMD Jindřichohradecké místní dráhy
74 komentářů