JHMD: Jihočeský kraj pozastavil platby za dopravní obslužnost

JHMD Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Podle JHMD jsou platby od kraje nezbytné pro zajištění provozního financování.

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), které jsou od 7. září v insolvenčním řízení, dnes informovaly Krajský soud v Českých Budějovicích o pozastavení plateb za dopravní obslužnost ze strany Jihočeského kraje. Kraj podle dokumentu, který se objevil v insolvenčním rejstříku, platby pozastavil „až do doby ustanovení insolvenčního správce“.

Podle JHMD jsou platby od kraje nezbytné pro zajištění provozního financování. „V současné chvíli jsou pak uvedené finanční prostředky od Jihočeského kraje zcela zásadní zejména ve vztahu k pokud možno bezodkladné výplatě mezd zaměstnanců Dlužníka, kteří jsou zcela nepostradatelní pro účely dalšího pokračování provozu obchodního závodu Dlužníka a tím i pro celý proces reorganizace,“ napsaly JHMD v dokumentu pro soud.

JHMD soud znovu požádaly o „urychlené“ prohlášení úpadku a povolení reorganizace. Soud nicméně zřejmě váhá, neboť nechal uplynout 15denní lhůtu a dosud své rozhodnutí nevyhlásil.

Pilířem reorganizace firmy má být podle předloženého návrhu mimo jiné prodej části trati (Kamenice nad Lipou – Obrataň) státu a vymožení údajné pohledávky od Kraje Vysočina. Podle oznámení JHMD má jednání o prodeji trati proběhnout na ministerstvu dopravy 17. října. „Mohu potvrdit, že JHMD požádaly ministerstvo dopravy o jednání a toto jednání se uskuteční,“ uvedl mluvčí ministerstva Martin Brychta.

Jihočeský kraj uzavřel s JHMD novou pětiletou smlouvu v prosinci 2019. Díky ní firma dostávala za dopravní obslužnost výrazně více peněz než v předchozím období, průměrná platba za pět let trvání smlouvy byla vypočítána na 138,65 koruny za kilometr.

Tagy insolvence JHMD JHMD Jihočeský kraj
27 komentářů