Humanitární vlaky Českých drah odjely na polsko-ukrajinské hranice, vezou materiální pomoc

Příprava odjezdu humanitárního vlaku na polsko-ukrajinskou hranici. Foto: ČDPříprava odjezdu humanitárního vlaku na polsko-ukrajinskou hranici. Foto: ČD

Spoje nevyužil nikdo, kdo se chtěl urychleně vrátit na Ukrajinu.

České dráhy vypravily první dva speciální vlaky určené pro uprchlíky z Ukrajiny. Vyrazily do Přemyšle na polsko-ukrajinské hranici. Zpět by měly přivézt ukrajinské uprchlíky.

Akci České dráhy zorganizovaly dnes během pár hodin ve spolupráci s polským státním dopravcem PKP Intercity. Kapacita 1 400 míst je ale dnes prakticky nevyužita, ve vozech jsou jen průvodčí, zdravotníci a štáb České televize, informovala agentura ČTK. Ve vozech je také i 700 dek a velké množství balené vody. Vše určené pro cestující, kteří jimi pojedou zpátky do Česka.

Cesta na polsko-ukrajinskou hranici by vlakům měla trvat asi sedm hodin. „Vlaky by měly z Ukrajiny vyjet v sobotu okolo 8:30. Pojedou po trase Bohumín, Ostrava, Olomouc, Česká Třebová a Praha. Zastavovat ale budou například i ve Studénce či v Kolíně,“ řekla Rajnochová.

Původně vlaky měly na cestu vyrazit v 19:15 a 19:30. Vyjely ale přibližně se 40minutovým zpožděním. Zapříčinila jej technická závada na jednom z vozů, který byl určený pro zavazadla. „Museli jsme jej nechat odpojit. Běžně tyto vagony nepoužíváme. Chybu jsme odhalili až před odjezdem. Na celou přípravu jsme ale měli jen čtyři hodiny,“ řekl na dotaz ČTK ředitel odboru dálkové dopravy Českých drah Petr Vondráček.

Vlaky budou pro uprchlíky zdarma. České dráhy v souvislosti s nutnými cestami ukrajinských občanů už dnes ráno rozhodly o bezplatné přepravě pro držitele ukrajinských pasů ve všech svých vlacích na území celé České republiky. Díky tomuto opatření se už během dne mohli ukrajinští občané dopravit do stanice Bohumín, odkud je možné pokračovat pravidelnými spoji přes Polsko na Ukrajinu. Ke stejnému kroku přistoupil také slovenský státní dopravce ZSSK.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy České dráhy Ukrajina
13 komentářů