Hra o 11 kilometrů dálnice D3. Úsek u Budějovic se má otevřít v prosinci

Výstavba dálnice D3 v ússeku Bošilec - Ševětín. Autor: ŘSDVýstavba dálnice D3 v ússeku Bošilec - Ševětín. Autor: ŘSD

Budovaný jedenáctikilometrový úsek dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem severně od Českých Budějovic se stal předmětem slovních tahanic mezi zhotovitelskou

Budovaný jedenáctikilometrový úsek dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem severně od Českých Budějovic se stal předmětem slovních tahanic mezi zhotovitelskou firmou Eurovia a Ředitelstvím silnic a dálnic. Stát jej chce zprovoznit ještě letos, Eurovia mluví o potřebě nových dodatků.

Na úseku se nyní dokončuje pravý jízdní pás ve směru od Prahy. Hotovo mělo být podle původních plánů příští rok na jaře. ŘSD už ale oznámilo, že se úsek otevře v plném profilu ještě letos, v letáku ke stavbě se aktuálně píše o přelomu listopadu a prosince.

„Pokud máme dokončení stavby stihnout dřív, je potřeba změnit technologii výstavby. Ty ale nejsou součástí původní smlouvy. Bez dodatku na práce, které si stát navíc objednal, tak nemůžeme tyto práce státu fakturovat,“ komentoval to v nedávném rozhovoru pro Mf Dnes šéf Eurovie Jiří Borovka.

Podle ŘSD ale není třeba nic podepisovat. „V současné době není zapotřebí uzavírat dodatky k platné smlouvě. Tato smlouva stanovuje především rozsah díla, kvalitu a harmonogram stavby. Pokud se podaří harmonogram stavby zkrátit, je to vždy k dobru především řidičů,“ sdělil mluvčí Jan Rýdl.

Podle něj je jediným důvodem spěchu státu na otevření bezpečnost řidičů. „Uvedení stavby do provozu v plném profilu výrazně zvýší bezpečnost a plynulost dopravy už v průběhu zimního období, kdy zejména v době nepříznivých klimatických podmínek a nehod je současné dopravní uspořádání v režimu 1+1 rizikové,“ dodal Rýdl.

Podle mluvčí Eurovie Ivety Štočkové dělají obě strany „technicky i administrativně“ vše pro to, aby byl úsek předán řidičům ještě letos. Pokud se to podaří, dálnice D3 se ještě letos prodlouží na více než 70 kilometrů, když povede od hranic středočeského a jihočeského kraje až k severnímu sjezdu do Českých Budějovic. Letos v červnu se otevřel úsek Bošilec – Ševětín.

Ve výstavbě pak je dalších 20 kilometrů dále na jih, konkrétně jde o obchvat Českých Budějovic (Úsilné – Hodějovice – Třebonín). Ten by měl být hotov v září 2022.

Detaily stavby:

D3 Ševětín – Borek
délka: 10 680 m
plocha vozovek: 323 070 m2
počet stavebních objektů: 75
Zhotovitel: Eurovia CS, a.s.
Cena stavby dle smlouvy: 933 223 300 Kč (bez DPH)
Původní termín výstavby: 03/2017 – 03/2020

Tagy D3 eurovia ŘSD Ševětín - Borek
18 komentářů