Hostem podcastu bude šéf královéhradeckého dopravního podniku Zdeněk Abraham, ptejte se

Elektrobus na hlavním terminálu v Hradci Králové. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraElektrobus na hlavním terminálu v Hradci Králové. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Zdeněk Abraham je sám řidičem autobusu, i když dnes už jen příležitostným.

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) je možné zařadit mezi nejzelenější dopravní podniky v Česku. Šest milionů kilometrů ročně ujedou zdejší vozidla z 60 % na elektřinu a ze 40 % na naftu. Každodenní provoz zajišťuje v Hradci Králové 63 elektrických vozidel (22 elektrobusů a 41 trolejbusů) a 78 naftových autobusů. Zdeněk Abraham řídí zdejší dopravní podnik od ledna 2018, kdy po třiceti letech vystřídal odcházejícího ředitele Miloslava Kulicha. Tento týden bude hostem podcastu Cesty Zdopravy.cz, své otázky mu můžete psát i vy, a to zde v diskusi až do středečního odpoledne.

Vyplácí se Hradci Králové sázka na trolejbusy a elektrobusy? Jak těžké je ustát růst cen energií s elektrickým vozovým parkem? Jak vážný je nedostatek řidičů na východě Čech, když musel dopravní podnik sáhnout kvůli nedostatku šoférů i k dočasnému rušení linek? Budou chtít v Hradci Králové vyzkoušet i vodík? Jaké autobusy budou psát budoucnost dopravních podniků v Česku? Jak bojují v Hradci s černými pasažéry a jak to bude se zdražováním jízdného ve zdejší MHD? Změní se nějak odbavení?

Zdeněk Abraham pochází z Vysokého Mýta, a tak není překvapením, že hned po vysoké škole začal pracovat ve zdejší Karose, o jejíž produkty se staral několik let po obchodní i marketingové stránce. Pracoval také jako obchodní ředitel Scanie pro střední a východní Evropu a řídil i PROBO BUS z Králova Dvora, který pak skončil ve skupině Arriva. Právě z Arrivy přecházel jako nový ředitel před pěti lety do dopravního podniku v Hradci Králové. Sám je řidičem autobusu, i když dnes už jen příležitostným.

V rámci Sdružení dopravních podniků má Zdeněk Abraham na starost odbornou skupinu Trolejbusy a ve Svazu dopravy předsedá sekci městské hromadné dopravy.

Tagy Doporučeno DPMHK Hradec Králové podcast Cesty Zdopravy.cz Zdeněk Abraham
45 komentářů