Gruzínská prezidentka vyhlásila bojkot gruzínských aerolinií kvůli letům do Ruska

Embraer 190 společnosti Georgian Airways. Foto: Georgian AirwaysEmbraer 190 společnosti Georgian Airways. Foto: Georgian Airways

Lety mezi Tbilisi a Moskvou byly obnoveny už v pátek, kdy v Gruzii přistál letoun ruské společnost Azimut. Přílet provázely protesty na tbiliském letišti.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišvili nebude nadále využívat služeb letecké společnost Georgian Airways. Důvodem je skutečnost, že aerolinky v sobotu po čtyřech letech obnovily lety z Tbilisi do Moskvy. Podle prezidentky je to v době, kdy Rusko vede vojenskou agresi proti Ukrajině a stále okupuje část gruzínského území, nepřijatelné.

„Vyhlašuji za sebe bojkot Georgian Airways a vyzývám vás, abyste se k němu připojili,“ cituje vyjádření prezidentky ze sobotního tiskové konference ruský web MK.ru. Podle Zurabišvili je postoj aerolinek pro většinu gruzínské populace nepřijatelný.

Lety mezi Tbilisi a Moskvou byly obnoveny už v pátek, kdy v Gruzii přistál letoun ruské společnost Azimut. Přílet provázely protesty na tbiliském letišti. Georgian Airways pak lety zahájily v sobotu, a to s frekvencí sedmkrát týdně.

Obnova leteckého spojení následuje poté, co ruský prezident Vladimír Putin zrušil vízový režim pro gruzínské občany a zároveň zákaz letů ruských aerolinií do Gruzie, který platil od roku 2019. Podle gruzínského úřadu pro civilní letectví zavedení přímých spojů nic nebrání, naopak s kritikou přispěchala Evropská unie, jejíž nebe je pro ruská letadla od napadení Ukrajiny uzavřeno.

Situace ilustruje schizofrenní vztah Gruzie k velkému sousedovi, se kterým v roce 2008 vedla neúspěšnou válku. Moskva od té doby přímo okupuje dva gruzínské regiony, Jižní Osetii a Abcházii, které představují asi pětinu gruzínského území. Na druhé straně v Rusku žije a pracuje řada Gruzínců, kteří zrušení víz uvítali.

Tagy Georgian Airways Gruzie letecké spojení Moskva - Tbilisi
9 komentářů