Glosa: To se nám to hoduje, když nám lidi půjčují peníze

Označník zastávky MHD upozorňuje na blížící se změnu tarifu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářOznačník zastávky MHD upozorňuje na blížící se změnu tarifu. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Hromadnou dopravu v českých zemích posedla slevová mánie. Odstartovala to vláda se svými 75procentními slevami pro děti, studenty a důchodce

Hromadnou dopravu v českých zemích posedla slevová mánie. Odstartovala to vláda se svými 75procentními slevami pro děti, studenty a důchodce a postupně se přidala většina velkých měst včetně Prahy. Dochází tak k dalšímu zvýhodnění skupin, které se v dopravě dávno slevám těší.

Argumentů pro a proti zaznělo už hodně, ten zásadní ekonomický se ale zdůrazňuje stále málo: Česká republika na takováto populistická gesta jednoduše nemá peníze. Rozpočet je v době největší ekonomické konjunktury od revoluce stále ve schodku desítek miliard.

Výdaje na slevy přitom budou nepředvídatelné. Jen stát zatím počítá se zhruba šesti miliardami ročně, skutečnost může být ale výrazně vyšší. A ve stejné době posílá ministerstvo dopravy do vlády materiál (deník Zdopravy.cz ho má k dispozici), kde hořekuje nad nedostatkem peněz na dopravní infrastrukturu a obhajuje nutnost půjčky od Evropské investiční banky.

„Ministerstvo dopravy (MD) ve svých odhadech investičních potřeb pro roky 2019-2027 identifikovalo nedostatek finančních zdrojů nezbytných pro rozvoj dopravní infrastruktury ve výši 82 mld. Kč,“ píše se v materiálu. Právě tolik si chce stát na dopravu půjčit. Jen na slevách přitom za stejnou dobu vyhodí z okna nejméně 54 miliard. Nelze si proto nevzpomenout na výrok kuráta Katze z titulku.

Tagy slevy
92 komentářů