Glosa: Rozpočet na dopravní stavby narostl jen díky trapné dluhové fintě

IV. koridor, nový úsek Doubí - Soběslav vede většinou v souběhu s dálnicí D3. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářIV. koridor, nový úsek Doubí - Soběslav vede většinou v souběhu s dálnicí D3. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ano, doba je těžká a jako taková si žádá odvážnou vládu. Vládu s odvahou přestat dělat dluhy.

Je to k nevíře, ale vláda v době hluboké rozpočtové krize ohlásila na příští rok rekordní výdaje na dopravní stavby. Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválila tento týden výdaje ve výši 151 miliard, což je o 23 miliard více než letos.

Obecně by se daly vyšší investice do dopravní infrastruktury pochválit, pokud by ovšem za nimi nebyl skrytý nárůst schodku státního rozpočtu. Současná vláda „rozpočtové odpovědnosti“ se tak v dělání dluhů stala důstojnou následovnicí předchozí populistické vlády.

Dluhová finta s rozpočtem SFDI je vskutku trapná. Aby se schodek státního rozpočtu příští rok nepřehoupl přes 300 miliard (má být 295 miliard) a zároveň se mohly na dálnicích poklepávat další základní kameny, vymyslelo ministerstvo dopravy dluhopisy SFDI. Ty mají spolu s půjčkou od EIB přinést přes 30 miliard korun. Jde o nástroj nevyzkoušený a nejistý, navíc se kvůli němu bude muset změnit zákon.

Pro voliče, který doufal ve skutečnou rozpočtovou odpovědnost této vlády, jde o velké zklamání. Vláda měla směrem k dopravě fakticky tři možnosti. 1. Pokračovat v politice ANO, dál sekat dluhy o sto šest a rozhazovat peníze z vrtulníku. 2. Osekat mandatorní výdaje, přestat peníze projídat a úspory investovat do dopravní infrastruktury. 3. V dopravní infrastruktuře šlápnout prudce na brzdu. Nikde není psáno, že se musí ve výstavbě dál pokračovat stejným tempem (neodkladnost některých staveb je pochybná). V žádném případě ovšem nezastavovat přípravu.

Zvolila tu nejhorší možnost. Možnost, která navíc zakládá (kvůli nově zahájeným stavbám) i zvýšené výdaje SFDI do budoucna, což dělá z rozpočtových výhledů cáry papíru.

A na závěr poznámka k bezprecedentně těžké době, kterou se vláda ohání. Ano, doba je těžká a jako taková si žádá odvážnou vládu. Vládu s odvahou přestat dělat další a další dluhy.

Tagy SFDI
102 komentářů