FlixBus se vrací na tři vnitrostátní linky, zatím s omezeným provozem a bez toalet

Odstavené autobusy v barvách FlixBusu v Liberci. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraOdstavené autobusy v barvách FlixBusu v Liberci. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Společnost FlixBus obnoví od zítřka provoz na třech vnitrostátních linkách. Autobusy vyjedou zatím s omezeným jízdním řádem mezi Prahou a

Společnost FlixBus obnoví od zítřka provoz na třech vnitrostátních linkách. Autobusy vyjedou zatím s omezeným jízdním řádem mezi Prahou a Libercem, Prahou a Mostem a Prahou a Karlovými Vary.

FlixBus současně zavádí preventivní bezpečnostní opatření týkající se zvýšené hygieny a dezinfekce prostoru autobusů, dezinfekce pro cestující a řidiče, ochranných pomůcek, změn při nástupu i výstupu a odbavování.

Firma prodávala na 7. květen jízdenky už několik týdnů, včera ale zásadně změnila ceník. Například mezi Libercem a Prahou začínaly ceny jízdenek na 159 korunách, včera se ceny vrátily na běžnou úroveň před krizí, tedy v rozmezí od 49 do 69 Kč při málo vyprodaném autobusu.

„Naší nejvyšší prioritou je bezpečnost zákazníků, řidičů, partnerů a zaměstnanců. Při obnovení provozu implementujeme nové bezpečnostní předpisy tak, abychom zajistili bezpečný provoz a chránili naše zákazníky i řidiče,“ uvádí mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

Návrat zelených autobusů bude zatím pozvolný, jízdní řády jsou zredukované. Jednotlivé spoje jsou již v prodeji na webových stránkách dopravce. „Další spoje a trasy plánujeme postupně přidávat v návaznosti na to, jak se cestující budou s rozvolňováním opatření do dálkové přepravy vracet,“ dodává Čmielová.

Cestující jsou během odbavení i po dobu celé cesty povinni mít zakrytá ústa i nos například rouškou. Řidiči FlixBusu jsou vybaveni ochrannými pomůckami – jednorázovými rukavicemi a rouškami s vyměnitelným nanofiltrem. Nástup na palubu autobusu je umožněn pouze zadními dveřmi, u kterých je cestujícím k dispozici dezinfekce na ruce. Samotné odbavení probíhá přes mobilní telefony a digitální snímač. Řidiči budou cestujícím připomínat nutnost dodržovat při nástupu do autobusu patřičné rozestupy. Na palubách autobusů jsou z bezpečnostních důvodů dočasně uzavřeny toalety a přerušen prodej drobného občerstvení. Po každé jízdě probíhá dezinfekce.

Autobusoví dopravci na komerčních linkách reagovali na krizi různě. Někteří zcela zastavili provoz, jiní ho omezili. Od minulého týdne například už jezdí Arriva Express, během krize v omezeném režimu jezdil RegioJet. Raritou je linka United Buses mezi Brnem a Českými Budějovicemi, která začala jezdit prakticky s počátkem nouzového stavu. Dopravce ale nedávno oznámil rozšíření počtu spojů.

Tagy FlixBus
8 komentářů