Finské státní dráhy získaly bez soutěže smlouvu na dálkové vlaky do roku 2030

Souprava VR ve Finsku. Foto: VRSouprava VR ve Finsku. Foto: VR

Smlouva pokrývá jen část provozu dálkových vlaků. Ministerstvo chystá na dopravce po roku 2030 otevřenou soutěž.

Finsko je další zemí, která se rozhodla udržet monopol vlastního státního dopravce na železnici v dálkové dopravě. Ministerstvo dopravy a komunikací (LVM) oznámilo, že státem vlastněný dopravce VR získal přímým zadáním kontrakt na devět let na provoz vlaků v závazku veřejné služby.

Podle tiskové zprávy kontrakt začal 1. února 2022 a skončí 31. prosince 2030. Podle evropského železničního balíčku by po té době měla na dopravce proběhnout soutěž. Finské ministerstvo uvedlo, že přímé zadání má umožnit překonat i dopravci výpadek tržeb související s pandemií Covid-19.

Hodnota kontraktu je 314 milionů eur za celou dobu trvání smlouvy. Součástí smlouvy na provoz v závazku veřejné služby jsou regionální vlaky na jihu Finska nebo dálkové spojení do Laponska či noční vlaky. Nejde ale o pokrytí všech vlaků, v případě dálkových se bude smlouva týkat jen zhruba 44 % výkonů. Zbytek provozují VR na vlastní komerční riziko.
Příjmy z jízdného mají pokrýt 68 % příjmů, dalších 22 % připadá na objednávku ministerstva dopravy a 10 % zaplatí provozovatel systému veřejné dopravy v Helsinkách a okolí HSL.

Loni VR přepravily 8,6 milionu cestujících, o 40 % méně, než v roce 2019 před pandemií.

Tagy Finsko VR
35 komentářů