Fiasko zkoušky modernizované trati do Uničova. Vlak nedojel kvůli výpadku napětí

Nádraží v Uničově po modernizaci. Foto: Správa železnicNádraží v Uničově po modernizaci. Foto: Správa železnic

Zkoušky budou pokračovat po nezbytných úpravách.

Správa železnic (SŽ) bude muset opakovat pantografovou zkoušku na modernizované trati z Olomouce do Uničova. Pokus o její provedení skončil ve středu fiaskem. Speciální souprava v čele s lokomotivou TRAXX MS3 skončila ve stanici Bohuňovice.

Při pantografové zkoušce došlo k výpadkům napětí, na jejichž odstranění zhotovitel stavby pracuje. Provoz při novém grafikonu nebude ohrožen,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. „Zkoušky budou pokračovat ihned po nezbytných úpravách, přesný termín zatím nebyl stanoven,“ dodal Gavenda. K výpadku napětí došlo několikrát. Zakázku za 3,8 miliardy korun získalo sdružení firem Subterra, OHLA ŽS, Eurovia a EŽ Praha.

Správa železnic původně plánovala, že trať bude elektrizována na střídavou napájecí soustavu. Nakonec ale zvolila stejnosměrnou. Napájecí stanici umístila blízko olomouckého hlavního nádraží, slouží i jako pojistka pro provoz na koridoru.

Na nové trati dosud jezdí motorové vlaky, od změny jízdního řádu dojde k výraznému zrychlení a nasazení elektrických vlaků.

Výrazné zlepšení od nového jízdního řádu

Provoz na celé trati Olomouc – Šumperk bude od začátku řízený dálkově z regionálního dispečerského pracoviště v Olomouci. ETCS v úseku Olomouc – Uničov je od 30. června již ve zkušebním provozu, později má být zaveden výhradní provoz pod ETCS na celé trati.

Mezi Olomoucí a Uničovem se díky modernizaci maximální rychlost zvýší z původních 90 km/h na 160 km/h. Mezi Uničovem a Šumperkem bude maximální rychlost 100 km/h, před rekonstrukcí trati bylo maximum 65 km/h. Výraznější zkrácení jízdních dob nicméně přijde až s první změnou jízdního řádu v červnu. Některé spěšné vlaky zvládnou cestu z Olomouce do Šumperka za 50 minut, což je o 20 minut kratší doba než před zahájením modernizace. Trasu Olomouc – Uničov by měl spěšný vlak urazit za 20 minut, v roce 2018 to bylo 30 minut. Návrh nového jízdního řádu je na stránkách SŽ.

Trať z Olomouce do Uničova je první regionální tratí, kde se Správa železnic rozhodla zvýšit rychlost na 160 km/h. Vlakům zde nahrává hustota osídlení a nízká kapacita silnic, už před rekonstrukcí trať patřila k nejvíce vytíženým regionálním tratím.

Autor videa: Tomáš Pospíšil

Tagy pantografová zkouška Správa železnic trať 290 Olomouc - Šumperk
109 komentářů