Evropská komise schválila velkou státní pomoc polským aerolinkám LOT

Boeing 787-9 Dreamliner v barvách polského dopravce LOT. Foto: LOTBoeing 787-9 Dreamliner v barvách polského dopravce LOT. Foto: LOT

Dopravce získá velký státní úvěr, vláda současně rozhodla o navýšení základního jmění. Objem pomoci dosahuje 17 miliard korun.

Letecká společnost LOT Polish Airlines může začít čerpat velkou státní pomoc ve výši 2,9 miliardy polských zlotých (16,9 miliardy korun). Záchranný plán včera potvrdila Evropská komise.

LOT je tak dalším evropským dopravcem, kterého musí kvůli současné situaci zachraňovat stát. Státní pomoc se skládá z několika částí: 1,8 miliardy zlotých si firma půjčí od státu, dalších 1,1 miliardy zlotých vloží Polsko přímo do aerolinek navýšením základního kapitálu.

„LOT hraje zásadní roli pro spojení polské ekonomiky se světem. Součástí podpory jsou i poměrně striktní podmínky, například zákaz výplaty dividend nebo opatření, díky kterým by nemělo dojít k omezení konkurence na polském leteckém trhu,“ řekla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Polská média minulý týden uvedla, že dopravci už dochází peníze a hrozí mu insolvence. To potvrdila v tiskové zprávě i Evropská komise. Úvěr získá LOT na maximálně šest let.

Tagy LOT LOT Polish Airlines podpora leteckých dopravců
17 komentářů