Etihad reaguje na prudký nárůst poptávky, vrátí do provozu čtyři A380

Airbus A380 Etihad Airways Zdroj: Flickr.com - Mark HarkinAirbus A380 Etihad Airways Zdroj: Flickr.com - Mark Harkin

Na palubě A380 nebude chybět ani luxusní kajuta The Residence.

Letecká společnost Etihad Airways oznámila návrat několika svých Airbusů A380 zpátky do aktivního provozu. Dopravce ze Spojených arabských emirátů plánuje v létě reaktivovat čtyři stroje z flotily celkem desíti největších dopravních letadel světa.

Létat budou z její hlavní základny v Abú Dhabí do Londýna na letiště Heathrow. Vzkříšení je v tiskové zprávě zdůvodněno prudkým nárůstem poptávky ze strany zákazníků.

Etihad, stejně jako téměř všichni ostatní provozovatelé Airbusů A380, uzemnil svou flotilu těchto strojů z důvodu celosvětové pandemie. Čtyři stroje odstavil na letiště ve francouzském Lourdes, šest jich našlo dočasný domov ve španělském Teruelu. Průměrný věk desítky A380 Etihadu je přibližně sedm let. Na návrat čtyřmotorových obrů se bude muset opět vycvičit i palubní a pozemní personál.

Superjumba Etihadu nabízí kromě běžných cestovních tříd také jednu naprostou exkluzivitu – nejluxusnější cestovní třídu v komerční letecké dopravě. Nazývá se The Residence a jde o soukromou kajutu se třemi místnostmi a vlastním komorníkem. Na palubě letounu se nachází jen jedna a disponuje obývacím pokojem, ložnicí i koupelnou. V minulosti se letenky do tohoto „apartmá“ pohybovaly v řádu vyšších statisíců. Znovu v prodeji by měly být od března.

Airbusy A380 se v posledních měsících vracejí na nebe. Jejich provoz obnovily například Singapore Airlines nebo Qantas. Své první superjumbo zprovoznila také německá Lufthansa, které rovněž pomohou s vrcholem příští letní sezóny. Není to přitom tak dávno, co samotný Etihad tvrdil, že návrat svých desíti A380 do vzduchu již nepředpokládá.

The ResidenceZdroj: Etihad Airways

The Residence
Zdroj: Etihad Airways

 

Tagy A380 Airbus Airbus A380 Etihad Etihad Airways
16 komentářů