Emirates přebírají další nové Airbusy A380, v prvním bude nová třída premium economy

116. Airbus A380 dodaný pro Emirates. Foto: Emirates116. Airbus A380 dodaný pro Emirates. Foto: Emirates

A380 bude naší vlajkovou lodí nejméně další dekádu, plánuje šéf Emirates.

Letecká společnost Emirates sice nedávno vyřadila ze své flotily první Airbusy A380, dál ale pokračuje v přebírání nových největších osobních letadel tohoto typu.

O víkendu do Dubaje dorazil již 116. Airbus A380 v nátěru Emirates, tentokrát s registrací A6-EVL. Během prosince mají dorazit ještě dvě letadla. Většina flotily A380 je aktuálně ale odstavena na zemi.

Pro Emirates bude prosincová dodávka znamenat i jednu zásadní novinku: poprvé půjde o letadlo vybavené i třídou Premium Economy. Její zavedení musel dopravce kvůli současné situaci odložit.

Emirates jsou největším zákazníkem A380, firma na nich úspěšně postavila svůj marketing a palubní servis. „A380 je pro nás velmi úspěšným příběhem. Ukazuje se velmi silná poptávka cestujících pro létání právě s těmito letadly. Pomohly nám vyřešit kapacitní problémy na řadě letišť i zavést zcela nové služby,“ řekl prezident Emirates Tim Clark. Ten na rozdíl od jiných dopravců nevidí důvod letadla vyřazovat. „Zůstanou naší vlajkovou lodí pro další dekádu a vrátíme je na řadu linek, jakmile se poptávka vrátí,“ uvedl Clark.

Emirates s A380 létaly i do Prahy, kde zatím stroj nahradil Boeing 777-300 ER. Aktuálně A380 létá v barvách dubajského dopravce do Káhiry, Ammánu, Paříže, Londýna, Manchesteru, Moskvy a Kantonu. Dopravce ho začal využívat už i jako nákladní letadlo.

Aerolinky v tiskové zprávě uvedly, že dodávací let A380 proběhl za použití speciálního paliva, které bylo směsí klasického kerosinu vyrobeného z ropy a syntetického paliva vyrobeného z použitých kuchyňských olejů z Finska.

Emirates měly původně odebrat 162 letadel A380, nakonec se s Airbusem dohodly na snížení objednávky na 123 kusů. Příští rok tak odeberou ještě pět kusů. Tím výroba letadla zcela skončí.

 

Tagy A380 Airbus A380 emirates Top
21 komentářů