Edinburgh prodloužil tramvajovou trať o dalších téměř pět kilometrů

Nová tramvajová trať v Edinburghu. Foto: Edinburgh TramsNová tramvajová trať v Edinburghu. Foto: Edinburgh Trams

Město plánuje tramvajový okruh.

Devět let po otevření tramvajové trati z letiště do centra mají obyvatelé a návštěvníci Edinburghu od středy možnost využít jízdy tramvají po dalších 4,69 kilometru kolejí. Edinburgh dokončil prodloužení tramvajové trati do části Newhaven. Nová trať má dál zatraktivnit veřejnou dopravu v hlavním městě Skotska.

Tramvaje jezdí v intervalu 6–10 minut od šesti hodin ráno do půlnoci každý den včetně víkendů. „Pro město je to zlomová událost, severní části se dočkaly kapacitního, udržitelného a spolehlivého spojení,“ řekl starosta města Cammy Day. Tramvaje mají nyní ve městě k dispozici 18 kilometrů trati a 23 zastávek.

Prodloužení na sever města mělo být původně součástí první etapy, ta ale nabrala značné zpoždění a prodražila se. Stavba začala v listopadu 2020. Posledních několik měsíců probíhal na trati zkušební provoz. Jsou na ni nasazovány, stejně jako na předchozí úsek, vozidla Urbos 3 od španělského výrobce CAF.

Na novém úseku je celkem osm nových zastávek, díky trati je nyní dobře dostupná i oblast kolem přístavu. Vede od St. Andrew Square do Newhavenu. V budoucnu by mělo dojít k prodloužení a zokruhování tak, že z Newhavenu bude tramvaj pokračovat na Haymarket. Stavba vyšla na 207 milionů liber (5,7 miliardy korun). Detailně je popsána zde.

Nová tramvajová trať v Edinburghu. Foto: Edinburgh TramsNová tramvajová trať v Edinburghu. Foto: Edinburgh TramsNová tramvajová trať v Edinburghu. Foto: Edinburgh TramsNová tramvajová trať v Edinburghu. Foto: Edinburgh TramsNová tramvajová trať v Edinburghu. Foto: Edinburgh TramsMapa tramvajové trati v Edinburghu. Foto: Edinburgh Trams
Tagy Edinburgh Edinburgh Trams
8 komentářů