Drážní trapas ve Španělsku. Státní dopravce Renfe objednal vlaky, které se nevejdou do tunelu

Jednotka CAF 2700 v Asturias. Foto: Ministerio de Fomento de EspañaJednotka CAF 2700 v Asturias. Foto: Ministerio de Fomento de España

Nové vlaky se ještě nezačaly vyrábět, dodávka bude mít několik let zpoždění.

Cestující ve španělských regionech Asturie a Kantábrie si musí počkat na nové vlaky, které státní dráhy Renfe objednaly v roce 2020. Původně měly začít jezdit příští rok.

Španělské státní dráhy Renfe ale zjistily, že se nové jednotky od společnosti CAF nemusí vejít do některých tunelů. Jednotky byly určeny pro tratě s rozchodem 1000 mm.

Na problém upozornil španělský list El Comercio. Stejný list zjistil, že CAF už v roce 2021 dráhy varoval, že nové vlaky nemusí projet některými tunely. Objednávka se týká 31 jednotek, z toho pěti dieselových.

Výrobce, dopravce i ministerstvo dopravy se teď dohadují, kdo za chybu může. Ministerstvo dopravy nařídilo v drahách audit. Renfe zatím opustil ředitel odboru kolejových vozidel, správce infrastruktury Adif pak další manažer.

Výroba vozidel ještě nezačala, celý projekt se ale musí upravit, což přinese zpoždění nejméně dva roky. Hrozí navíc zdražení celé zakázky. Původní kontrakt se podepisoval ještě v době, kdy byly ceny materiálu úplně jiné.

Nařízený audit má odpovědět, jak je možné, že státní organizace spadající pod jedno ministerstvo nebyly schopné vzájemné domluvy ohledně celého problému.

Tagy Adif CAF renfe
79 komentářů