Drážďany začínají s provozem kloubových elektrobusů

Nové elektrobusy v Drážďanech. Foto: DVBNové elektrobusy v Drážďanech. Foto: DVB

Elektrobusy mají zvládnout za den ujet až 500 km, dobíjet se budou i na konečných.

Drážďanský dopravní podnik Dresdner Verkehrsbetriebe (DVB) dnes zařadil do své sítě první kloubové elektrobusy eCitaro od Mercedes-Benz. Po městě má do konce roku jezdit dvacet nových elektrobusů, z toho 18 kloubových.

Po včerejším slavnostním představení před budovou opery jsou dnes elektrobusy nasazovány na linkách 68 (Goppeln – Niederwartha) a 81 (Wilschdorf – Neustadt). Celkem 22,3 kilometru dlouhá linka 68 byly vybrána záměrně i kvůli tomu, že vede přes centrum města a sníží se zde tak emise z naftových autobusů. Linka navíc nabízí zajímavou topografii pro použití e-busů s výraznými stoupáními. Na linku 81 jsou nasazovány kratší dvanáctimetrové elektrobusy.

Zkušební provoz elektrobusů probíhá od června letošního roku, najely již přes 20 tisíc kilometrů. Celkem dvanáct elektrobusů již dopravné podnik převzal, zbytek dorazí do konce srpna. Kloubové eCitaro pojme 37 sedících cestujících a 104 stojících. Kloubový autobus má deset deset lithium-nikl-mangan-kobaltových (NMC) baterií, standardní autobus jich má osm. Jsou umístěny v zadní části vozidla a na střeše.

Elektrobusy jsou nabíjeny v noci v depu, základní dojezd je 120 kilometrů. Vozy denně najedou 200–500 kilometrů, dobíjejí se ještě z pantografu na koncových stanovištích. DVB do 20 elektrobusů investuje celkem 17,4 milionů eur, dalších 5,7 milionu eur do infastruktury.

Tagy Drážďany Dresdner Verkerhsbetriebe DVB eCitaro
2 komentáře