Dráhy uhájily před konkurencí trať Pardubice – Liberec, cena klesla

Rychlík Liberec - Pardubice před stanicí Jeřmanice. Pro rychlé spojení do Prahy počítají některé návrhy s vybudováním tunelu pod touto tratí. Foto: Jan SůraRychlík Liberec - Pardubice před stanicí Jeřmanice. Pro rychlé spojení do Prahy počítají některé návrhy s vybudováním tunelu pod touto tratí. Foto: Jan Sůra

České dráhy budou i po další dva roky provozovat rychlíky na trati Pardubice – Liberec. Ministerstvo dopravy na dnešní dopoledne

České dráhy budou i po další dva roky provozovat rychlíky na trati Pardubice – Liberec. Ministerstvo dopravy na dnešní dopoledne stanovilo uzávěrku pro podání nabídek, dráhy přišly s nejnižší cenou. Smlouvu by tak měly získat. Deníku Zdopravy.cz to sdělily dva nezávislé zdroje, odpoledne informaci potvrdilo i ministerstvo dopravy v tiskové zprávě.

Ministerstvo dopravy původně chtělo zadat dvouletou smlouvu přímo státnímu dopravci, jenže o trať (alespoň verbálně) projevily zájem i alternativní dopravci Arriva a Leo Express. Oficiální nabídku nakonec podala vedle drah jen Arriva.

České dráhy na trase jezdí na základě smlouvy z roku 2015, za jeden vlakový kilometr platí ministerstvo dopravy 127 korun za kilometr. Ročně to vychází zhruba na 133 milionů korun. Nově cena výrazně spadne, nejnovější nabídka drah je 97,95 koruny na vlakový kilometr.

Stávající dopravce podal pro stát nejvýhodnější nabídku, kdy nabídl dvouleté provozování vlaků z Pardubic do Liberce s úsporou 30 milionů korun ročně. Za tyto ušetřené peníze lze ještě více zkvalitnit služby pro cestující a do budoucna případně navýšit počet vlaků,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok s tím, že ministerstvo má nyní dvouměsíční lhůtu na podepsání objednávky.

Ačkoliv ministerstvo vybíralo z více nabídek, úředně jde stále o přímé zadání. Malý zájem dopravců může souviset i s tím, že vítěz musí vyjet už letos v prosinci, což zástupci soukromých firem nedávno na sněmovním podvýboru pro dopravu označili za šibeniční termín.

Do dvou let chce ministerstvo dopravce na trati vybrat v otevřeném výběrovém řízení.

Tagy Arriva České dráhy liberec pardubice rychlíky
27 komentářů