DPP začal rozmísťovat bezkontaktní terminály do metra, ověří i platnost kuponů

Automat pro bezkontaktní platbu. Autor: MastercardAutomat pro bezkontaktní platbu. Autor: Mastercard

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes začal do prvních stanic metra instalovat nové bezkontaktní terminály na nákup jízdenek. Cestující

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes začal do prvních stanic metra instalovat nové bezkontaktní terminály na nákup jízdenek. Cestující si na nich budou moci zkontrolovat i platnost zakoupených časových kuponů. Instalace terminálů do jednotlivých stanic potrvá do konce prázdnin. Terminály jsou náhradou za nefunkční validátory zrušené Opencard.

„Po zrušení Opencard a zavedení PID Lítačky dostáváme od cestujících řadu podnětů, ve kterých nás žádají o možnost jednoduše a pohodlně ověřit platnost zakoupených časových kuponů přímo v pražské MHD. S našim plánem rozšířit bezkontaktní terminály také do metra, na stojany po Opencard, se řešení přímo nabízelo. Proto jsme se je rozhodli vybavit i touto novou službou,“ uvedl šéf DPP Petr Witowski.

Bezkontaktní terminály na stojanech po Opencard budou do konce ledna 2020 fungovat v testovacím režimu. Do konce prázdnin budou osazeny do všech stanic kromě Bořislavky, Petřin a Nemocnice Motol, kde byly validátory Opencard součástí nástěnné mozaiky. Během testovacího provozu doplní DPP bezkontaktní terminály i do zmiňovaných třech stanic metra A.

Oranžovými bezkontaktními terminály na nákup jízdenek už DPP opatřil všechny pražské tramvaje, stalo se tak letos na jaře. Do konce září chce podnik vypsat výběrové řízení na dodavatele bezkontaktních terminálů i do všech autobusů. Osadit je plánuje v průběhu příštího roku. Jízdenku z takového terminálu už není třeba znovu označovat.

Ve všech pražských tramvají byly terminály spuštěny do ostrého provozu letos 26 dubna. Do konce června, si jejich prostřednictvím cestující zakoupili téměř 433 tisíc jízdenek za 13 milionů korun. Největší využití mají terminály na linkách 22, 9 a 17.

Kromě bezkontaktních terminálů jsou v některých stanicích metra i jízdenkové automaty s možností platby kartou.  DPP plánuje těmito automaty vybavit každou stanici metra do konce příštího roku.

Tagy bezkontaktní platby v MHD dpp metro
20 komentářů