DPP vybuduje ve stanici metra Nádraží Holešovice nový výtah

Původní zdviž ve stanici metra Nádraží Holešovice. Autor: DPP/Petr HejnaPůvodní zdviž ve stanici metra Nádraží Holešovice. Autor: DPP/Petr Hejna

Nový výtah přepraví cestující za zhruba pět vteřin, zatímco současné zdvihací plošině to trvá více než půlminutu.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne v sobotu ve stanici metra Nádraží Holešovice budovat nový výtah, přesněji řečeno půjde o přestavbu stávající zdvihací plošiny na plnohodnotný a kapacitní výtah. Stavební práce potrvají do června a podle DPP si vyžádají maximálně tři víkendová omezení v podobě uzavření severního vestibulu stanice.

To první bude už o nadcházejícím víkendu. Po celý nastávající víkend bude pro vstup či výstup do/z metra na Nádraží Holešovice uzavřen severní vestibul stanice. Cestujícím bude k dispozici jižní vestibul, který vede do Plynární ulice. Podchod k vlakovému nádraží bude otevřen a přístupný pouze u uliční úrovně.

V současnosti je stanice metra Nádraží Holešovice bezbariérově zpřístupněna pouze zdvihací plošinou, která spojuje nástupiště stanice se severním vestibulem. Podle DPP je současné řešení zastaralé, pomalé a málo kapacitní; nosnost plošiny je maximálně 400 kg.

Velikost kabiny neumožňuje přepravu kola, protože se do ní nevejde a její rychlost je pouze 0,15 m/s. Nový výtah bude mít nosnost až 1000 kg, kapacitu až 13 osob a rychlost 1 m/s. „Při zdvihu necelých pět metrů dopraví cestující z nástupiště do vestibulu a naopak za zhruba pět vteřin, zatímco současné zdvihací plošině to trvá více než půlminutu,“ uvedl DPP.

Stavba bude probíhat za plného provozu stanice, pouze s lokálními zábory a vyloučením provozu v severním vestibulu ve třech víkendech. Vyjde na 19 milionů korun.

Tagy dpp metro C stanice metra Nádraží Holešovice
12 komentářů