Dozvuky problémů se 737 MAX. Boeing zaplatí 200 milionů dolarů za klamání investorů

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Bývalý šéf Boeingu má za porušení pravidel zaplatit milion dolarů, na odchod dostal 62 milionů dolarů.

Boeing čeká placení další pokuty za chyby spojené s modelem 737 MAX. Firma se dohodla s americkou Komisí pro cenné papíry (SEC), že zaplatí pokutu 200 milionů dolarů (zhruba 5 miliard korun) za klamání investorů o bezpečnosti letadel 737 MAX.

Důvodem pro pokutu je postup firmy po první nehodě tohoto letadla v Indonésii. Podle burzovního regulátora vedení Boeingu již v té době vědělo, že letadlo není bezpečné kvůli chybám automatického systému řízení MCAS, ale investory o tom neinformovalo.

Podle burzovního regulátora mají veřejně obchodovatelné firmy poskytovat úplné a věrohodné informace i ve chvíli, kdy dojde k tragické události. „Společnost Boeing a její bývalý šéf Dennis Muilenburg v této nejzákladnější povinnosti selhali,“ uvedl SEC. Muilenburg přistoupil na dohodu o zaplacení pokuty jednoho milionu dolarů. Podle zakladatele e advokátní kancekáře Clifford Law Offices Roberta Clifforda by Muilenburg měl být za tyto činy vyšetřován. „Muilenburg či kdokoliv další, kdo přesvědčil vládu po první nehodě, aby letadla dál byla v provozu, by měl být plně vyšetřován za tento postup, který je svoji povahou kriminální,“ uvedl Clifford.

Milionová pokuta Muilenburga příliš bolet nebude: na odchod dostal po svém vyhazovu zlatý padák 62 milionů dolarů.

Tagy boeing Boeing 737 MAX Dennis Muilenburg SEC
6 komentářů