Dopravci loni zaplatili na mýtném rekordních 14,85 miliardy

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Více než polovinu (51,5 procenta) z celkově vybraného mýtného v roce 2022 uhradili zahraniční dopravci.

Silniční nákladní doprava loni potvrdila pověst spolehlivého zdroje peněz pro rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Dopravci státu loni zaplatili za použití dálnic a vybraných silnic I. třídy rekordních 14,85 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o 4,6 procenta (v roce 2021 mýtné vyneslo 14,2 miliardy korun). Náklady na provoz a údržbu mýtného systému, tedy platby provozující společnosti CzechToll, loni činily zhruba miliardu.

Za růstem výnosů stojí mimo jiné loňské dvojí rozšíření zpoplatněné sítě. Nejprve byly do systému v únoru zahrnuty nové úseky dálnic D6, D7, D11, D35 a D55 o celkové délce zhruba 52 kilometrů, od července se pak síť rozrostla o dalších 373 kilometrů silnic I. třídy. Na podzim pak byly ještě zpoplatněny nově otevřené obchvaty Olbramovic, Církvice a Chýnova.

Celkem tak dnes nákladní dopravci platí mýto zhruba na 2 870 kilometrech dálnic a silnic. I bez rozšíření by nicméně vybraná suma byla rekordní, rozšíření přineslo navíc zhruba 120 milionů korun.

Z celkového výběru připadlo na dálnice 13,22 miliardy korun, na silnicích I. třídy pak CzechToll předepsal mýtné ve výši 1,62 miliardy korun. Více než polovinu (51,5 procenta) z celkově vybraného mýtného v roce 2022 uhradili zahraniční dopravci. Je to přibližně stejný podíl jako v roce 2021.

„Elektronický mýtný systém funguje vysoce efektivně jak z hlediska nákladů, tak i zajištění příjmů pro další rozvoj dopravní infrastruktury v České republice,“ uvedl Petr Chvátal, generální ředitel společnosti CzechToll.

Vybrané mýto bylo loni meziročně vyšší v každém měsíci s výjimkou prosince. V posledním měsíci roku se vybralo 1,05 miliardy, což je meziročně o tři procenta méně. Rekordním měsícem byl březen (1,35 mld.), a to od začátku vybírání mýta v lednu 2007. Obecně růst mýta postupem roku zpomaloval, ještě za pololetí činil šest procent.

Ke konci roku 2022 bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 743 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny, to je o 100 tisíc vozidel více než ke konci roku 2021. Více než 173 tisíc vozidel má domácí registrační značky, zbylých 540 tisíc vozidel pochází ze zahraničí.

Tagy czechtoll mýtné
4 komentáře